Linkovi

Potrebni i stranci u sudovima u BiH. 20/6/02 - 2002-06-20


U okviru višednevne posjete Bosni i Hercegovini danas su predsjednik i sekretar Haškog tribunala Claude Jorda i Brunno Cathala razgovarali s predsjednikom Kantonalnog suda Sarajevo Amirom Jaganjcem o modalitetima za procesuiranje slučajeva ratnih zločina pred sudovima u Bosni i Hercegovini.

Razmijenjena su mišljenja o stvaranju pretpostavki za prepuštanje odredjenog broja predmeta domaćem pravosudju, te o konceptu osposobljavanja bh. sudova u okviru aktuelne pravosudne reforme.

Posebna pažnja posvećena je iznalaženju odgovarajućih rješenja u pogledu prvostepene odnosno drugostepene (žalbene) nadležnosti sudova. U tom kontekstu razmatrana je mogućnost da, u slučaju da se radi o velikom broju predmeta, u prvopostepenom postupku sude regionalni, a da se drugostepeni postupak vodi pred sudom na nivou Bosne i Hercegovine.

Konstatirano je kako je neophodno ojačati tužilački aparat te ostaviti mogućnost da u okviru sudova i tužilaštava koji budu uključeni u procesuiranje osoba odgovornih za ratne zločine djeluju i strani pravosudni djelatnici.

Cilj posjete delegacije Haskog Tribunala Bosni i Hercegovini bio je razmotranje mogućnosti da se neki slučajevi suđenja za ratne zločine predaju bh. vlastima, izjavio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu glasnogovornik Tribunala Jim Landale. Tokom razgovora čulo se za mnoge teškoće koje stoje na putu realizaciji te ideje, ali su u Tribunalu općenito zadovoljni podrškom na koju su naišli, naročito iz udruženja žrtava, kazao je Landale. Međutim, da bi se ispunili standardi za takva suđenja, porebno je riješiti i neka pitanja, kao što su zaštita žrtava i svjedoka, pitanje mjesta odsluženja kazni te druga tehnička i pravna pitanja, rekao je on. Istakao je da bi državni sud bio institucija kojoj bi se prebacivali slučajevi. Glasnogovornica tužilaštva Florance Hartmann je upozorila i da su hapšenja optuženih jedan od uvjeta za prebacivanje suđenja, rekavši da nije tačna tvrdnja vlasti RS-a da se Radovan Karadžić ne nalazi u tom entitetu. Harmann je izjavila da RS i SR Jugoslavija predstavljaju glavni problem kada je u pitanju saradnja s Tribunalom, dodajući da su u SR Jugoslaviji poduzeti neki koraci, ali daleko od očekivanog. Hartmann je također rekla da u Tribunalu vjeruju da se general Ante Gotovina nalazi u Hrvatskoj, s kojom inače imaju dobru saradnju. Međutim, najavila je da Tribunal neće prestati tražiti od hrvatskih vlasti da pronađu Gotovinu.

XS
SM
MD
LG