Linkovi

Zašto nadoknade političarima, a ne nastavnicima? 20/6/02 - 2002-06-20


Visoki predstavnik Paddy Ashdown u Mostaru je rezimirao posjetu Bugojnu, Livnu, Širokom Brijegu i Mostaru, gdje je jučer i danas razgovarao sa povratnicima, nastavnicima, privrednicima, tužiocima i sudijama, te tzv. običnim gradjanima. Lord Ashdown je uz ostalo rekao da je politika u BiH već dugo stvar elite i da bi sada trebalo dati glas običnim ljudima.

Visoki predstavnik u BiH, Paddy Ashdown svoju posjetu južnom dijelu BiH rezimirao je u deset tačaka. Prvo, rekao je, povratnicima treba više od sigurnosti i povratka njihove imovine. Njima treba održiva ekonomska budućnost, radna mjesta i alati da obradjuju zemlju. Drugo, ima mnogo hrabrih i časnih sudija i tužilaca, na prvoj liniji fronta, ali njih je iznevjerio sistem.

Lord Ashdown je rekao i da je sramota da političari sebi plaćaju nadoknade za putovanja na posao i kući i tople obroke, ali da takve stvari ne dozvoljavaju nastavnicima. Za tako nešto, visoki predstavnik je naveo primjer Livna. Nama su potrebne škole za novo okruženje, za nove, tržišne uslove, rekao je lord Ashdown. Opštinske vlasti, kaže Paddy Ashdown, trebaju staviti gradjane na prvo mjesto. Visoki predstavnik je svoje razgovore sa nekim od ovdašnjih uspješnih kompanija rezimirao riječima da je posao države da štiti industriju od nelojalne i nezakonite konkurencije.

Politika je u BiH već dugo stvar elita i sada treba dati glas običnim gradjanima, rekao je Paddy Ashdown: Čini mi se da u ovoj zemlji trebamo manje brinuti o ustavima, a više o tome kako ćemo ovu zemlju načiniti dobrim mjestom za podizanje naše djece. I na kraju, u stvaranju takve vrste zemlje, bila bi dobra ideja da se manje vremena potroši na razgovore sa političarima, a više sa učiteljima, sudijama, biznismenima, povratnicima i običnim gradjanima.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, lord Ashdown je rekao da Evropa preuzima sve veću ulogu u BiH. Mislim da ono što se dogadja - i dogadja se na cijelom Balkanu – jeste da Evropa počinje da preuzima vodstvo ovdje, do sada je bio slučaj da su to radile Sjedinjene države. Ako Evropa želi da preuzme vodeću ulogu, Evropa mora biti spremna da ovdje uloži novac kako bi to učinila mogućim, rekao je gospodin Ashdown.

Visoki predstavnik Paddy Ashdown posjetu Mostaru završio je obilaskom mjesta obnove Starog mosta, simbola grada i regije.

Iz Mostara, za Glas Amerike, Mirsad Behram.

XS
SM
MD
LG