Linkovi

Nova politika Izraela 19/6/02 - 2002-06-19


Na Srednjem Istokuje došlo do ključne promjene politike nakon posljednjeg samoubilačkog napada u kojem je u Jerusalemu jučer, napadom na autobus, ubijeno 19 i ranjeno više od 50 osoba. Radikalna Islamska grupa Hamas preuzela je odgovornost za taj napad. Nakon, sinoćnjeg kasnog zasjedanja Izraelskog kabineta saopćeno je da će Izrael ponovo okupirati dijelove Zapadne Obale i držati ih sve dok traju teroristički napadi. Palestinski zvaničnici kažu da je takva odluka Izraela otvoreni poziv na više nasilja, a posljednji dogadjaji, uz današnji novi napad u Jerusalemu u kojem je najmanje 7 mrtvih i 35 ranjenih, medju kojima više njih ozbiljno, su dodatno komplicirali pripreme predsjendika Busha za govor u kojem bi izložio svoj plan ka stvaranju palestinske države.

Izraelske trupe su u Nablusu i Jeninu prošle noći išli od kuće do kuće u pokušaju da identificiraju osumnjičene Palestinske militante. Akciju, koja je trajala do jutra, su podržavali tenkovi i helikopteri. Najmanje tri Palestinca su uhapšeni u Nablusu, odakle je samoubica, koji je jučer napao autobus u Jerusaelmu. Nakon toga su se Izraelske trupe povukle držeći grad u okruženju. U Jeninu je uhapšeno najmanje četvero Palestinaca, bilo je pucnjave i uveden je policijski sat, kao i u Nablusu. Palestinski bolničar kaže da je u Jeninu jedna žena umrla od srčanog udara kada su Izraelski vojnici ušli u njenu kuću u potrazi za militantima. Palestinski svjedoci, takodjer, kažu da su Izraelski tenkovi pucali na izbjeglički kamp u Jeninu, te da su helikopteri ispaljivali rakete na mjesta odakle je na Izraelske trupe otvarana vatra.

Izraelska politika se do sada zasnivala na brzim vojničkim upadima na Zapadnu obalu u potrazi za militantima, ali nakon noćašnje sjednice Vlade odlučeno je da Izraelska vojska ostane nakon ulaska na palestinske teritorije.

Od sada mijenjamo našu politiku: od sada, svaki put kada se desi neki čin terora protiv gradjana Izraela, protiv držev Izrael, Izrael će odgovoriti zauzimanjem dijela Palestinske teritorije i njenim zadržavanjem. Mi ćemo tu teritoriju držati sve dok teror ne bude zaustavljen, rekao je glasnogovornik vlade Izraela Aryeh Mekhel.

Promjena u politici Izraela razljutila je Palestinske zvaničnike. Palestinski ministar informiranja Yasser Abed Rabbo je rekao da je Izrael krenuo da uništi Palestinsku upravu: Nastavak opsade oko Palestinskih naseljenih područja i spriječavanje Palestinaca da se kreću iz jednog u drugo područje je nova indicija i novi dokaz da vlada Ariela Sharona ne namjerava da učestvuje ni u jednom političkom mirovnom naporu. Njihov je jedini cilj da potkopaju mirovne napore, da nastave okupaciju kako bi uništili palestinsku vlast. To je njihov plan.

U medjuvremenu je iz Izraelskog ministarstva odbrane saopćeno da će radovi na podizanju sigurnosne ograde duž granice sa Zapadnom Obalom, koji su počeli za vikend, biti ubrzani. Izraelski zvaničnici kažu da će ograda, koja će koštati oko 220 miliona dolara i koja, kako kažu, ima isključivo odbrambene namjere u cilju spriječavanja napada na Izrael, otprilike sljediti takozvanu Zelenu liniju, označavajući istočne granice Izraelske države prije okupacije Zapadne Obale u ratu 1967. Izraelski premijer Ariel Sharon je posjetio mjesto početka podizanja 350 kilometara duge ograde, koju Palestinski zvaničnici vide kao segregaciju zasnovanu na aparthejdu, koja će izolovati Palestinske gradove i sela. Oni se, takodjer, plaše da će Izrael konfiskovati veća područja Palestinske zemlje prilikom podizanja ograde. Podizanju ograde se protive i neki Izrelski desničarski lideri, plašeći se da je to vraćanje na granice prije 1967 i slabljenje njihovih zahtijeva za Zapadnom Obalom, na koju, kako vijeruju, imaju pravo po biblijskom nasljedju. Jevrejski naseljenici, koji žive na Zapadnoj Obali, plaše se da ograda praktično može postati granica, odvajajući njihova naselja od ostatka Izraela. Izrael je Zapadnu Obalu i Pojas Gaze okupirao 1967 i prema Sporazumu iz Osla Palestinci su dobili pravo na autonomnu upravu na oko 40 posto područja Zapadne Obale i oko 60 posto područja Pojasa Gaze. Izraelski premijer Ariel Sharon je, nakon jučerašnje posjete mjestu samoubilačkog napada na autobus u Jerusalemu, odbacio mogućnost stvaranja Palestinske države u skoroj budućnosti. Današnji Washington Post, navodeći diplomatske izvore Sjedinjenih država, piše da će nova politika predsjednika Busah na Srednjem Istoku pozvati na stvaranje privremene Palestinske države i kompletiranje pregovora oko stalnih granica u roku od tri godine. Takodjer se navodi da će predsjednik Bush predložiti da takav plan bude usvojen na srednje-istočnoj mirovnoj konferenciji, okvirno planiranoj u septembru, pod uvijetom da se ostvari progres o reorganiziranju Palestinskih snaga sigurnosti i smanji nasilje protiv Izraela. Prema posljednjim vijestima iz Bijele kuće, očekuje se da predsjednik Bush svoj plan za Srednji Istok, umijesto danas kako je najavljivano, zvanično izloži sutra ili u petak.

XS
SM
MD
LG