Linkovi

Treba vremena da se Bosanci uvjere da sud mora biti neovisan od politike,18/6/02. - 2002-06-18


Bang Jensen: Nisam iznenađena. Mislim da je to zajednički stav osoba koji prate rad ovog suda. Ima nekih slučajeva ratnih zločina koji se vode na sudovima u BiH. Medjutim , ne vjerujem mogućnost da se slučajevi već podignutih optužnica, potvrđenih optužnica ,u ovoj fazi prenose na sudove u BiH . Vjerovatno će u skorije vrijeme možda nekih istražni procesi biti prebačeni na lokalne sudove, premda se još mora dosta toga uraditi kako bi se ubijedili svi ljudi u BiH da su sudovi odvojeni od politike.

VOA: Šta bi se trebalo promijeniti u sudskom sistemu BiH, pitanje je na koje odgovora direktorica Koalicije za međunarodnu pravdu Nina Beng Jensen.

Postoji veliki broj sudova čije se nadležnosti prepliću. No, prvenstveno treba postojati veća neovisnost sudskog sistema od politike. Postoje sudovi koji po mišljenjima mnogih, ne stoje u obrani pravde i neovisnosti. Naravno, neki su od drugih, ima talentiranih i vrijednih sudaca i pravnika; pored toga, u toku je diskusija oko formiranja specijalnog suda BiH, odnosno jedne komore koji može prerasti u neovisan, državni sud BiH , koji bi se bavio upravo osjetljivim slučajevima visokog profila.

XS
SM
MD
LG