Linkovi

Koalicija četiri stranke sa hrvatskim predznakom 18/6/02 - 2002-06-18


Istaknuto je da je cilj formiranja koalicije okupljanje hrvatskog biračkog tijela, kako bi se spriječilo rasipanje glasova birača. Predstavnici četiri stranke s hrvatskim predznakom danas su objasnili da je jučer postignut dogovor o zajedničkom izlasku na izbore u Republici Srpskoj.

U Federaciji, koaliciju će činiti HDZ, Hrvatski demokršćani i Hrvatska narodna zajednica, dok HKDU – rečeno je – vjeruje da sama može preći izborni prag od 3% i ostaje otvorena za postizborno koaliranje.

Na nivou BiH, zajedno će se pojaviti HDZ i Hrvatski demokršćani.O cilju koalicije, govori vršilac dužnosti predsjednika HDZ-a, Bariša Čolak.

B. ČOLAK: Nama je cilj da na izborima postignemo što je bolje moguće rezultate, da okupimo naše biračko tijelo, da se što manji broj glasova rasipa, sobzirom da je izborni prag sada 3 posto, to nije mali prag. Sa druge strane, našli smo interesa u našim sličnim programskim opredjeljenjima.

U novoj koaliciji su i Hrvatski demokršćani, jedna od stranaka Hrvatskog narodnog Sabora, koju mnogi smatraju strankom izrazito desne orijentacije i najglasnijim zagovornikom uspostavljanja trećeg entiteta.

Potpredsjednik Demokršćana, Tomislav Pupić, značaj koalicije vidi u činjenici da je HDZ BiH po prvi put ušla u koaliciju sa nekom drugom strankom.

T. PUPIĆ: Jučer se dogodio, da parafraziram američkog astronauta, veliki korak za HDZ i za nas, a mali korak za Hrvatski puk u državotvornoj zajednici BiH. Ipak, i mali koraci na pravom putu vode ka konačnom cilju, a to je za nas - Hrvatske Demokršćane, uspostava institucionalne slobode za Hrvatski narod. Za mnoge je predstavljalo iznenadjenje što je HNZ ušla u koaliciju sa HDZ-om, s obzirom na činjenicu da je HNZ bila jedna od glasnijih kritičara dosadašnjeg ponašanja HDZ-a. Evo šta je o tome na novinarsko pitanje rekao čelnik HNZ Mostara, Mate Bandur.

M. BANDUR: Koalicija da, ali HNZ ostaje ono što jeste - vertikala. To neznači da nemožemo biti koalicija i dogovarati da budemo korektori ili da demokratiziramo nešto, koliko se može demokratizirati, pa i HDZ.

Predstavnici četiri hrvatske stranke rekli su i da će, kada je riječ o bošnjačkom biračkom tijelu, Stranka za BiH biti svojevrstan korektiv, te da će ta Stranka koalirati ili sa SDA ili sa SDP-om.

Rečeno je i da Alijansa za promjene nije postigla najavljivane rezultate, te da je i medju samim strankama Alijanse već počela predizborna kampanja.

Iz Mostara, za Glas Amerike, Mirsad Behram.

XS
SM
MD
LG