Linkovi

Stipe Mesić u Sarajevu, 17/6/02. - 2002-06-17


Potpisani su sporazumi o zajedničkim lokacijama na graničnim prijelazima,o izmjenama i dopunama Sporazuma o pravnoj pomoći u kaznenim i gradjanskim stvarima, te Sporazum o saradnji u borbi protiv terorizma, krijumčarenja, zloupotrebe droga i organiziranog kriminala. Kako je nakon sjednice izjavio Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Beriz Belkić, na sastanku nije razmatrano pitanje sporazuma o Luci Ploče, kao ni detalji sporazuma o dvojnom državljanstvu i imovinsko-pravnim pitanjima, već su za rješavanje otvorenih pitanja u tim oblastima zadužena nadležna ministarstva. Predsjednik Republike Hrvatske Stipe Mesić, najprije je pojasnio ulogu i značaj Medjudržavnog Vijeća u reguliranju odnosa Hrvatske i BiH, te istakao važnost rješavanja svih otvorenih pitanja, i to što je prije moguće. Vladama u Sarajevu i Zagrebu sugerirano je da u središte svojih aktivnosti stave upravo ekonomsku suradnju.

Na sjednici Medjudržavnog vijeća razgovaralo se i o regionalnim pitanjima, a posebno o terorizmu kao globalnom problemu.

-Konstatirali smo da terorizam kao globalni problem nastaje tamo gdje vlada siromaštvo, organizirani kriminal i razni radikalizmi. To se mora imati u vidu i unositi više pravde u proces globalizacije, kazao je predsjedavajući Belkić. Predsjednik Mesić potvrdio je da je i dalje spreman, zajedno s jugoslavenskim predsjednikom Vojislavom Koštunicom, posjetiti Sarajevo. Tijekom tog posjeta, smatra Mesić, trebalo bi razgovarati o svim otvorenim pitanjima izmedju Hrvatske, Jugoslavije i BiH.

XS
SM
MD
LG