Linkovi

Ashdown Zastupnicima: Usvojite Zakon prije odmora, 17/6/02. - 2002-06-17


Visoki Predstavnik predlozio je uspostavu posebnih vijeća za organizirani kriminal,privredni kriminal i korupciju,koji bi trebali biti formirani pri budućem krivično pravnom odjelu i apelacionom odjelu Suda BiH, te da specijalni odjel za organizirani kriminal,privredni kriminal i korupciju bude uspostavljen pri budućem Tužilaštvu BiH. U svom prijedlogu,Visoki predstavnik ističe opasnosti pomenutih kategorija za stabilnost BiH, te dodaje da uspostava Suda BiH i Tužilaštva BiH predstavlja prioritet.

Specialni odjel tužiteljstva,biće odgovoran za istrage i krivično gonjenje svih oblika organiziranog kriminala,privrednog kriminala i korupcije,u skladu sa Krivičnim zakonom BiH,dok će specijalna sudska vijeća biti nadležna za sudjenje u takvim predmetima i odlučivanje po žalbama.

Da bi se uspostavila specijalna vijeća suda i specijalni odjel tužilaštva,neophodno je izmijeniti Zakon o sudu BIH,kojeg je nametnuo Visoki predstavnik u novembru 2000., kao i izmijeniti prijedlog Zakona o Tužilaštvu BiH koji parlamentarna skupština BiH još nije usvojila.Osoblje OHR-a,trenutno radi na izradi amandmana.Prema planu,nacrti zakona biće dostavljeni do srijede, 19 juna,Vijeću ministara i Parlamentu BiH,na hitno razmatranje i usvajanje. Visoki predstavnik je pozvao zastupnike u Parlamentu BiH da usvoje taj zakon prije odlaska na godišnji odmor.

'Ukoliko vi to ne uradite do tada, onda ću morati ja, jer je ovo izuzetno važno za gradjane BiH', porucio je Ashdown zastupnicima u Parlamentu BiH.

XS
SM
MD
LG