Linkovi

Del Ponte i Jorda u Sarajevu 17/6/02 - 2002-06-17


Glavna tužiteljica Haškog Tribunala Carla del Ponte i predsjednik Haškog suda Claude Jorda predvode višečlanu delegaciju Tribunala, koja je doputovala u petodnevnu posjetu BiH s ciljem da utvrdi postoje li uvjeti da se lokalnom pravosuđu u toj zemlji prepusti suđenje u nekim slučajevima ratnih zločina koje je već istražio Tribunal u Den Haagu. Predsjednik ICTY-a Jorda potvrdio je kako su on i Del Ponteova suglasni da neke slučajeve ratnih zločina treba prepustiti sudovima u BiH.

Republika Srpska mora prestati štititi Karadžića, a posebno to moraju prestati vlasti ovog entiteta. Očekujemo da Karadžić bude izručen u Den Haag do oktobra, kako bi se na suđenju pojavio zajedno s Momčilom Krajišnikom i Biljanom Plavšić, kazala je Del Ponte novinarima nakon sastanka što su ga ona i predsjednik ICTY-a Claude Jorda održali s Visokim predstavnikom za BiH Paddy-em Ashdown-om. Najveći problem u hapšenju Radovana Karadžića je njegovo tačno lociranje u čemu vlasti srpskog entiteta svakako mogu značajno pomoći, a ne prepustiti cijeli posao SFOR-u.

Kao i glavna tužiteljica, Visoki predstavnik Ashdown je najavio kako vlasti u Banja Luci trebaju očekivati dodatni pritisak međunarodne zajednice usmjeren ka konačnom hapšenju Radovana Karadžića.

XS
SM
MD
LG