Linkovi

Mi Bosanci ne prakticiramo terorizam 14/6/02 - 2002-06-14


Danas je u Beču počela sa radom dvodnevna konferencija o medjunarodnoj sigurnosti i borbi protiv terorizma u svijetu. Kako za Glas Amerike javlja Emela Filipović, na početku rada je ukazano na potrebu definiranja terorizma i svjetske sigurnosti, koja se danas znatno razlikuje od one nakon drugog svjetskog rata, potom one nakon hladnog rata, te nakon 11 septembra. Na konferenciji inače učestvuju delegacije 30 zemalja svijeta, predstavnici medjunarodnih organizacija, NATO-a, OSCE-a, Evropske unije i Arapske lige. Iz BiH na ovoj konferenciji učestvuje i reisu-l-ulema Mustafa efendija Cerić, sa kojim je Emela Filipović posebno razgovarala o borbi protiv terorizma u BiH.

M.CERIĆ: Jedan naš veliki književnik Dževad Karahasan, ja to, evo, treći put ponavljam, jednom mi je rekao da mi ”zabranjuje“ da govorim o terorizmu, kao reisu-l-ulema, jer mi Bosanci nemamo s tim nikakve veze i mi neznamo šta je terorizam, jer ga ne prakticiramo. Prema tome o terorizmu treba da govore oni koji su experti i koji znaju šta to znači.

VOA: Govoreći danas na medjunarodnoj konferenciji o terorizmu u Beču Vi ste spomenuli i siromaštvo, madju uzrocima terorizma.

M.CERIĆ: Da, postoje dvije vrste slobode, pozitivna i negativna. Postoji sloboda za religiju, dakle sloboda religije, odnosno savjesti i sloboda govora. To je sloboda - Za. Ali, postoji sloboda - Protiv. To je sloboda od bijede i sloboda od straha. Mislim da je današnji svijet u opasnosti da izgubi ovu slobodu od straha i od bijede. Dakle, imamo jedan veliki dio svijeta koji živi u strahu od rata, ili je u ratu. Medju njima je i BiH, zato što su Karadžić i Mladić još uvijek na slobodi. Oni svaki dan emitiraju strah u BiH i zbog tog straha teško je započeti ozbiljne stvari u BiH, prema tome, sve dok su Radovan Karadžić i Ratko Mladić na slobodi i sve dok nas žene Srebrenice moraju svaki dan podsjećati da na svoju tragediju to će teško ići.... Možete zamisliti majku kojoj su ubili pet sinova, muža, amidžu, daidžu, brata...kako se ona osjeća kada ide na spavanje i šta sanja, kako se osjeća kada ustane - da ne zna ni gdje su oni koje su voljeli. Mi koji smo one koje smo voljeli stavili u mezar, makar znamo gdje su i možemo otići nekada Fatihu proučiti, a ona ne može ni to. A, znajući da se Radovan Karadžić, vjerovatno, nalazi negdje u nekom manastiru, onda je to veliki strah za Bosnu.

I, naravno, kao što sam rekao, svake tri sekunde danas u svijetu jedan osoba umre od gladi, a na drugoj strani imamo zemalja u kojima ljudi umiru zato što jedu previše. To je paradoks i to je odgovornost ove civilizacije ispred koje ona ne može pobjeći.

VOA: Kako vidite budućnost BiH?

M. CERIĆ: Bosna nema englesku kraljicu, nema američkih dolara i nema naftu. Bosna ima samo dragog Allaha, njegovu milost i pamet svojih ljudi, mudrost i slogu i medjusobno pomaganje. Ako to shvatimo, kao što su naši preci shvatili, još od davnih vremena, Bosna će imati budućnost. Ali, ja živim u jednom uvjerenju - čovijek snuje, a Bog odredjuje.

XS
SM
MD
LG