Linkovi

Carla del Ponte i Clode Jorda od ponedjeljka u BiH 14/6/02 - 2002-06-14


Glavna tužiteljica haškog tribunala Carla del Ponte će sljedeće sedmice posjetiti Bosnu i Hercegovinu kako bi razgovarala o mogućnosti da se slučajevi optuženika za ratne zločine razmatraju na loklanim sudovima. Danas su zvaničnici haškog tribunala objavili da će predsjedavajući suda Clode Jorda i glavna tužiteljica Carla del Ponte stići u BiH 17. juna, zajedno sa svojim zamjenicima. Oni će se susresti sa zvaničnicima BiH kako bi istražili načine da se na domaćim sudovima procesuiraju slučajevi manjeg profila. Ovim korakom bi se omogućilo da se haški tribunal bavi visoko profiliranim slučajevima ratnih zločina političara i vojnih lidera.

Uz činjenicu da se u Bosni i Hercegovini već vode istrage protiv lica osumnjičenih za ratne zločine, predsjednik Jorda bi želio iz prve ruke saznati sa kakvim se teškoćama susreću domaći istražni organi. U planu je i iniciranje debate o većoj učinkovitosti haškog tribunala, kojoj, vjeruje se u Hagu, pridonose i sudski procesi "kod kuće".

Visoki gosti iz Haškog tribunala će prenijeti i stav o tome kako tužitelji i sudije u Bosni i Hercegovini moraju proći kroz odgovarajuću obuku, a u radu bi im trebali pomoći i timovi medjunarodnih eksperata. I ovom prilikom će bosansko-hercegovačkim vlastima biti prenijet zahtjev da učine sve kako bi se svi optuženici što prije našli pred licem pravde, posebno upirući prstom na one što su u vrijeme zločina imali najviše vojne i političke položaje i odgovornost.

XS
SM
MD
LG