Linkovi

I ostavke ministara su put u Evropu 13/6/02 - 2002-06-13


Bosna i Hercegovina mora usvajati standarde evropskih demokratija ukoliko želi postati uspješna zemlja, a jedan od tih standarda je ministarska odgovornost, zaključeno je danas na sastanku Odbora šefova ili njihovih zamjenika vodećih međunarodnih organizacija u BiH čija su tema bili događaji u vezi sa ministrima finansija FBiH i RS Nikolom Grabovcem i Milenkom Vračarom. Sastankom je predsjedavao visoki predstavnik Paddy Ashdown, a u Odboru su zastupljeni OHR, SFOR, OSCE, UNMIBH, IPTF, UNHCR, Svjetska baka, MMF i Evropska komisija.

U zaključcima sa sastanka se navodi da se od ministara očekuju ostavke u slučaju kada su umiješani u neki veliki skandal, saopćio je na konferenciji za novinare u Sarajevu glasnogovornik OHR-a Julian Braithwaite.

On je kazao da se takve ostavke ne smatraju priznanjem krivice, "nego se često vide kao hrabar i častan politički akt".

Uspostavljanje evropskih standarda je proces i za to će trebati vremena. Proces je počeo za vrijeme mandata prethodnog visokog predstavnika i trebao bi se nastaviti sa ministrima finansija. Oni su poseban slučaj iz dva razloga - zato što su čuvari novca građana i zato što su glavne osobe sa kontakt sa međunarodnim finansijskim institucijama i donatorima, ističe se u zaključcima sa sastanka.

- Mogućnost zemlje da traži finansijsku pomoć zavisi od njihovog kredibiliteta i integriteta, rekao je Braithwaite.

Međunarodna zajednica je privržena pomaganju građanima BiH u borbi protiv korupcije i kriminala. Da bi se uspjelo u tome, potrebna joj je pomoć svih odgovornih u zemlji, naročito ministara finansija, zaljucak je danasnjeg sastanka.

XS
SM
MD
LG