Linkovi

Rat protiv terorizma u Evropi je dobrano ugrožen vojnim sistemom komunikacija. 13/6/02 - 2002-06-13


Već više od 6 mjeseci , slike koje snimaju američki bespilotni avioni patrolirajući nad Balkanom, mogu se uživo pratiti, dakle onog momenta kada se snimaju, cijelom Evropom, i posebno, Balkanom. Snimci nisu šifrovani, što jednostavnim jezikom rečeno znači da svatko ko ima normalni satelitski tanjur, može pratiti šta to američki avioni nadgledaju , u trenutcima dok se operacija odvija. Jedan snimak je načinjen jučer: trupe SFOR-a pretražuju jednu farmu u blizini američkog kampa Bondsteel, tražeći nedozvoljeno oružje.

Britanski satelitski stručnjak, John Locker, otkrio je to prije šest mjeseci i odmah kontaktirao Pentagon.

Tako kratko nakon dogadjaja od 11. Septembra, jednostavno mi se učinilo da nije u redu da takva informacija ide na komercijalni satelit. Mislio samm da se radi o greški i odmah ih kontaktirao, ali nisu ništa poduzeli.

Locker je vjerovao da se radi o ,kako je rekao, teškoj greški, medjutim, u Pentagonu su mu rekli da su svjesni problema, ali to je bilo doslovno sve. Prema izvještaju jedne američke analitičke grupe pri kojoj djeluje i Medjunarodni konzorcij za istražiteljsko novinarstvo, anonimni zvaničnik Pentagona im je rekao da je problem što se na taj način praktički daju klasificirani podaci neprijatelju. Koristeći se tom informacijom, ljudi čije akcije i namjere mi promatramo na Balkanu, znaju u svakom trenutku šta pratimo, koju lokaciju, koju akciju, a šta ne. Ovim se takodjer naši vojnici stavljaju u direktnu opasnost, kaže neidentificirani američki vojni zvaničnik. Medjutim, to što se u ovom slučaju inače šifrirani snimci šalju NATO-vim bazama na balkanu nešifrirani, Pentagon brani stajalištem da se ne radi o rupi u sigurnosnim mjerama. Pukovnik Ed Loomis iz evropske komande Američke vojske:

Ovi snimci nisu vojna tajna, i zato se koristimo globalnon,javnom mrežom. To je način na koji mi snimke koji, ponavljam , nisu tajna , šaljemo onima kojima su namijenjeni.

Medjutim, prema izvještaju Medjunarodnog konzorcija za istražiteljsko novinarstvo,sa sjedištem u Washingtonu, mogućno je uz pomoć ovih snimaka, do kojih svako može lako doći, da organizatori lanaca krijumčarenja razne zabranjene robe, uključujući ljude, koji idu Kosovom , Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom, unaprijed znaju koji se putevi i lokacije prate, i mogu ih izbjeći. Razne kriminalne grupe, uključujući ćelije al-Qaide u Bosni, , mogu ovim putem pratiti pokrete i namjere vojnika NATO na terenu. Kada je SFOR u BIH upitan je li mogućno da su Srbi u BiH koristili upravo te snimke, i drugu Dejtonom zabranjenu elektronsku špijunsku opremu, kada je u februaru propao pokušaj hvatanja Radovana Karadzicau Čelebićima, glasnogovornik Scott Lundy je kazao da nije mnogo vjerovatno da Srbi imaju takve mogućnosti da mogu pratiti i unaprijed znati takve stvari kakva je bila racija na Čelebiće. Medjutim, navodi se u izvještaju washingtonske grupe koja je prva objavila otkrića britanskog satelitskog entuzijaste Johna Lockera, svaki bosanski Srbin koji je simpatizer Karadžića, opremljen satelitskim prijemnikom, mogao je slobodno tog 27. i 28. februara, pratiti ono što je zanimalo američke špijunske avione, i jednostavno upozoriti najtraženijeg osumnjičenika za ratne zločine.

Vojni savjetnik pri Pentagonu, Richard Perle, na kraju kaže kako je, nakon ovog svega, vjerovatno da će Pentagon šifrirati i ove snimke:

Ova će video informacija na kraju biti šifrirana, vjerovatno uskoro... Medjutim, zaista ne msilim da smo sebi i do sada ovim ozbiljnije naškodili.

XS
SM
MD
LG