Linkovi

Holandski premijer u Srebrenici 13/6/02 - 2002-06-13


Predsjednik vlade Holandije Wim Kok, koji je podnio ostavku zbog propusta njegove zemlje da spriječi masakr u Srebrenici 1995, posjetio je danas Potočare i tom se prilikom susreo sa lokalnim srpskim i bošnjačkim zvaničnicima i porodicama, te položio vijenac na spomen obilježje žrtvama srebreničkog masakra.

Vlada premijera Koka podnijela je u aprilu ostavku zbog izvještaja u kome je konstatovano da holandski politički i vojni zvaničnici dijele odgovornost zbog propusta holandskog bataljona da spriječi masakr i do 8 hiljada odraslih muškaraca i dječaka u junu 1995. godine u Srebrenici. Medjutim, gospodin Kok je danas rekao da Bošnjaci za pokolj u Srebrenici trebaju kriviti Bosanske Srbe, a ne holandske snage kao dio medjunarodnih snaga sigurnosti.

Plavi šljemovi i holandski bataljon, naravno, nisu mogli da zaštite srebreničku enklavu pred invazijom jedinica vojske bosanskih Srba koje je vodio general Mladić. On je stvarno odgovoran za masakr, rekao je gospodin Kok nakon susreta sa bošnjačkim članom Predsjedništva BiH danas u općinskoj zgradi u Srebrenici

On se danas u Srebrenici susreo sa četiri žene bošnjačke i četiri žene srpske nacionalnosti.

Svako ko sa dobrim namjerama dodje u Srebrenicu je dobro došao i ako on može pomoći, to će biti dobro, kaže Fata Huseinagić.

Wim Kok je sa delagacijom u Sarajevo stigao u utorak, a jučer je posjetio Tuzlu. On je uz ostalo došao da vidi kako se sprovodi holandski projekt pomoći izbjeglicama.

Kako je rekao glasnogovornik holanske vlade tokom trodnevnog boravka u BiH on će sa ministricom za pomoć i razvoj Evelin Herfkens, sa grupom Bošnjaka koji su preživjeli masakr, razgovarati o izvješaju, nakon kojeg je vlada podnjela ostavku.

Upitan da li će se premijer možda izviniti u ime vlade zbog propusta koji su se desili, glasnogovornik gospodina Koka je rekao da tako nešto uopće ne dolazi u obzir.

Gospodin Kok je objasnio da biti suodgovoran je nešto sasvim drugo od biti kriv.

On je u aprilu rekao holandskom parlamentu da krivica za pad Srebreničke enklave i masovna ubistva koja su usljedila leži na Bosanskim Srbima, posebno na generalu Ratku Mladiću, koji ne bi trebao izbječi Haškom tribunalu za ratne zločine.

XS
SM
MD
LG