Linkovi

Hag: Potvrdjene kazne Kunarcu,Kovaču i Vukoviću 12/6/02 - 2002-06-12


Danas je Žalbeno vijeće Haškog tribunala odbacilo žalbe trojice osudjenika za silovanja bošnjačkih žena u Foči i potvrdilo prvobitnu presudu što su im krajem februara prošle godine izrekle haške sudije.

Tako je Dragoljubu Kunarcu potvrdjena kazna od 28 godina zatvora, izrečena zbog višestrukih silovanja bošnjačkih djevojaka i njihovog "podvodjenja" podredjenim vojnicima.

Radomir Kovač je za dokazano silovanje i seksualno porobljavanje četiri djevojke, uključujući i 12-goišnju djevojčicu, osudjen na 20 godina zatvora, dok je trećem optuženom, Zoranu Vukoviću, zbog silovanja 15-godišnje djevojke, potvrdjena kazna od 12 godina zatvora.

Kako se ističe, silovanje i seksualno porobljavanje bošnjačkih djevojaka i žena u Foči i okolini "bilo je dio sistematskog napada protiv nesrpskog civilnog stanovništva", u kojem su učestvovala trojica osudjenih, saopštava se nakon potvrdjene presude.

Uz ovo, Žalbeno vijeće je zaključil da su zločini koje su izvršili Kunarac, Kovač i Vuković "doprinosili ostvarenju krajnjeg cilja vojne kampanje" - etničkom čišćenju tog dijela Bosne i Hercegovine od nesrpskog stanovništva.

Osudjeni Kunarac, Kovač i Vuković ostaće u pritvoru u Sheveningenu do transfera u neku od zemalja u kojoj će nastaviti sa služenjem zatvorske kazne.

XS
SM
MD
LG