Linkovi

Najveća reorganizacija vlade SAD u 50 godina 7/6/02 - 2002-06-07


Najveća reorganizacija vlade u više od 50 godina - stvoriće jednu novu službu odgovornu za graničnu i sigurnost transporta, spremnost za reakcije u vanrednim okolnostima, analizu informacija i mjere za borbu protiv i sprječavanje hemijskih, bioloških ili nuklearnih napada. Predsjednik Bush kaže da je ovaj potez, koji mora biti odobren i od strane Kongresa, dio - kako je rekao - divovske borbe protiv terora.

Tražim od Kongresa da mi se pridruži u stvaranju jednog jedinstvenog, stalnog ministarstva sa veoma značajnom i hitnom misijom - da našu domovinu Ameriku učini sigurnom i zaštiti američki narod, rekao je predsjednik Bush.

Predsjednik od Kongresa traži da oformi Ministarstvo za unutarnju sigurnost zemlje, sa 170 hiljada zaposlenih, premještenih iz dijelova osam drugih ministarstava i vladinih agencija, uključujući i zaposlene iz Ministarstava za pravosudje, energiju, trgovinu i zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Novo ministarstvo preuzeće kontrolu nad Uredom za useljenje i odobravanje državljanstva, te nad carinom, obalnom stražom i Tajnom Službom, koja inače brine o ličnoj sigurnosti američkog predsjednika. Predsjednik Bush kaže da će ova reorganizacija bolje zaštititi Amerikance u slučaju nekih budućih terorističkih napada: Ovo novo ministarstvo će provjeravati obavještajne informacije koje stižu od svih vladinih službi i na dnevnoj osnovi imati realnu sliku prijetnji kojima je izložena naša zemlja. Analitičari će biti odgovorni da predvide ono najgore i da planiraju kako da se tome suprotstavi.

Do ovog predsjednikovog saopštenja dolazi u trenutku dok Kongres započinje istragu o tome zašto su američki zvaničnici propustili da sastave različite obavještajne podatke prije 11. septembra - koji sada izgledaju tako da ukazuju na to da je u pripremi bio teroristički napad. Predsjednik Bush kaže da podržava kongresno razmatranje rada zakonskih organa i službi, dodajući da sumnje i upozorenja nekih agenata unutar službi nisu dobila dovoljno pažnje prije 11. septembra.

Mi treba da utvrdimo kad su neka upozorenja propuštena ili kad na neke znakove nije obraćena pažnja - ne da bismo prstom ukazivali na krivca - nego da osiguramo da se problemi isprave i spriječi njihovo ponavljanje. Na osnovu svega što sam vidio - ne vjerujem da je iko mogao da spriječi stravu 11. septembra. I sad mi znamo da na hiljade treniranih ubojica kuju zavjere protiv nas - to strašno saznanje traži od nas da se počnemo ponašati drugačije, rekao je predsjednik Bush.

Nakon septembarskih napada predsjednik Bush je oformio Ured za sigurnost u zemlji, ali mnogi u Kongresu kažu da je tom uredu nedostajao ili autoritet ili izvori na osnovu kojih bi reorganizirao postojeće službe. Tražeći od Kongresa da oformi ovo ministarstvo prije kraja godine, gospodin Bush kaže da će to ujediniti osnovne službe koje, kako kaže, moraju mnogo tješnje saradjivati - da bi ojačale sigurnost u zemlji.

XS
SM
MD
LG