Linkovi

Novi kontroverzni plan za posjetitelje u Sjedinjenim državama. 6/6/02 - 2002-06-06


Ministar pravde John Ashcroft je nove smjernice objelodanio u Washigntonu, rekavši da je njihov cilj pomoći da se nadgledaju oni posjetitelji koji predstavljaju, kako je rekao, povećanu zabrinutost za nacionalnu sigurnost, i koji namjeravaju u Sjedinjenim državama ostati više od 30 dana. On je rekao da je ova akcija dio napora da se pokriju nedostaci u imigracionom sistemu koji su, kako je naglasio, postali toliko jasni 11 septembra.

Prvi dio sistema je uzimanje otisaka prstiju i fotografiranje na granici. Od velike je važnosti da zaustavimo već poznate ili osumnjičene teroriste da uđu u zemlju. Otisci prstiju su u tom slučaju od ključne važnosti, rekao je ministar Ashcroft.

Otisci prstiju bi se upoređivali s bazom podataka o poznatim kriminalcima ili teroristima kako bi se vidjelo da li se slažu. Posjetitelji koji se smatraju rizikom za sigurnost bi se također trebali registrirati kod imigracionih vlasti na redovnoj osnovi. Ministar Ashcroft je odbio reći na koje će se zemlje obratiti najveća pažnja.

Nijedna zemlja nije u potpunosti izuzeta i nijedna zemlja, osim onih koje se nalaze na listi državnih sponzora terorizma, nije univerzalno izuzeta od moguće provjere, rekao je John Aschroft.

Grupe za zaštitu građanskih sloboda i organizacije Amerikanaca arapskog porijekla su odmah kritizirali ove nove smjernice. Sindikat američkih građanskih sloboda ih naziva diskriminatornim i neučinkovitim.

XS
SM
MD
LG