Linkovi

Pismo Ljiljane Karadžić zapovjedniku SFOR-a. 6/6/02 - 2002-06-06


Glasnogovornik Lundy pojašnjava zabunu oko toga je li pismo koje je jutros sa Pala generalu Silversteru dostavio SFOR, napisao optuženik karadzić ili njegova supruga Ljiljana.

SFOR: Prije nekoliko sedmica zapovjednik SFOR-a u BiH general John Silverster napisao je pismo Ljiljani Karadžić u kojem se u stvari kaže da bi SFOR volio da nam ona pomogne, to jest može li uvjeriti ubijedi svog muža da se preda, da uradi pravu stvar, ode u Hag gdje bi mu se sudilo. To je dakle bilo prije nekoliko sedmica, a jučer je Ljiljana Karadžić kontaktirala SFOR, te je kazala da ima odgovor na zapovjednikovo pimo. Na osnovu toga, jutros je jedna manja delegacija SFOR-a posjetila dom Ljiljane Karadžić na Palama kako bi preuzeli pismo. U to vrijeme nije bilo jasno da li je to pismo bilo njeno ili je to pismo napisao Radovan Karadžić. Tada je razjašnjeno da je pismo napisala Ljiljana Karadžić.

Na pitanje šta stoji u pismu kojeg je uputila Ljiljana Karadžić zapovjedniku SFOR-a glasnogovornik Lundy odgovara?

SFOR: Mi smatramo prepisku između generala i gospodje Karadžić privatnom. Radi se o privatnom razgovoru i SFOR se složio da to ostane tako. Jutrošnja posjeta trajala je oko pola sata, a ono o čemu se tokom tih pola sata razgovaralo također smatramo privatnim razgovorom. Tako da sam u nemogućnosti da detaljnije govorim o tome, ali mogu reći da je ona bila vrlo srdačna, uljudna i ponudila nas je kafom.

Na pitanje na koji način SFOR obično kontaktira Radovana Karadžića, glasnogovornik Lundy odgovara.

SFOR: S vremena na vrijeme zvaničnici SFOR-a kontaktiraju gospođu Karadžić i ostale članove obitelji i njegove suradnike. Pismo koje smo dostavili prije dvije sedmice je samo jedan vid kontakta. Drugi vidovi kontakata se ne objavljuju, dok u osnovi koristimo sva moguća sredstava kako bi smo ga ubijedili da se preda.

Koliko je pisama do sada razmijenjeno, bilo je sljedeće pitanje.

SFOR: Ne znam tačno koliko. Znam za dva pisma koja su nedavno poslana njegovim prijateljima i suradnicima, ali ne znam koliko je pismama razmijenjeno.

Na pitanje da li SFOR zna gdje se u ovom trenutku nalazi Radovan Karadžić, Scott Lundy odgovara?

SFOR: SFOR svakodnevno radi na privođenju ratnih zločinaca pravdi. Karadžić i Mladić su na vrhu te liste. Mi generalno znamo za njihove pokrete i lokacije , ali u smislu tačnog prebivališta, rekao bih u slučaju da znamo i ako su uvjeti pravi, Karadžić bi prvi za to saznao. Ja ne kažem time da je Karadžić u BiH, već da SFOR prati njegovo kretanje.

XS
SM
MD
LG