Linkovi

Mi ne pravimo razlike po vjeri 5/6/02 - 2002-06-05


Za komentar primjedbi reisu-l-uleme Islamske zajednice BiH o odnosu državnih vlasti prema humanitarnim oragnizacijama iz muslimanskih zemalja, kolega Omer Vatrić, zamolio je šefa Koordinacionog tima BiH za borbu protiv terorizma Ivicu Mišića. Evo šta je on rekao za Glas Amerike.

I. MIŠIĆ: Nikada nije bila ni primisao, a kamoli neka stvarna realna orjentacija anti-terorističkog tima niti organa federacije iz BiH da pod poseban tretman stavi humanitarne organizacije koje potiču iz određenog djela svjeta, ili koje vode pripadnici određene vjerske zajednice, ili koje rade za pripadnike određene vjerske zajednice. Ja bi se složijo sa ulaženim reisom ako on priznajući da se moze raditi o samo incidentima u pojedinim humanitarnim organizacijama nikako o njihovim namjenama da krše ili ne postivaju propise Bosne i Hercegovine i mi to ne vidimo kao zavjedu protiv Bosne i Hercegovine. Mi jednostavno ne imamo taj kod razlikovanja ili selekcijoniranja bilo koga u nasim akcijama, anti terorističkim aktivnostima, i misim da se bilo šta takvo tesko moze pripisati bilo kome od zvaničnih organa u federacije Bosne i Hercegovine i Bosni i Hercegovini, a po najmanje rekao bi anti-terorističkom timu.

VOA: Gospodine Misiću akcije koje Bosna i Hercegovina poduzima u borbi protiv terorizma zajedno sa ostalim članicama koalicije u globalnoj borbi protiv terorizma, dali one vama mogu uticati u bilo kojem smislu na buduću pomoć, humanitarnu ili bilo koju drugu pomoć u obnovi Bosne i Hercegovine od strane islamskih zemalja?

I. MIŠIĆ: Ne vidim da bi to moglo, ne vidim da bi to trebalo, ne vidim da su aktivnosti koje mi provodimo imalo u koliziji sa interesima najvećeg broja islamskih zemalja svjeta koje su i same među značajnim članicama anit-terorističke aliance čovječanstva. Prema tome mi čak nismo ni dobili nekih naznaka i upozorenja takve vrste.

VOA: S obzirom da ste vi zamjenik ministra vanjskih poslova, dakle ni na tome nivou nije bilo takvih zamjerki?

I. MIŠIĆ: Ne naprotiv mislim da smo mi imali u posljednih godinu, godinu i par mjeseci vrlo intenzivne kontakte, čak i jedan niz značajnih posjeta islamskim zemljama i mislim da su svim tim kontaktima uvjek ispoljavani puno razumljevanje za poziciju Bosne i Hercegovine, puno razumjevanje za naše aktivnosti i uključujući i za naše aktivnosti u okviru međunarodne aliance protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG