Linkovi

Tragom propusta CIA-e i FBI-a 5/6/02 - 2002-06-05


Nekoliko komiteta američkog kongresa ponovo su se danas sastali kako bi razmotrili obavještajne propuste prije terorističkih napada 11 septembra. Riječ je Senatskim i komitetima Zastupničkog doma koji nadgledaju rad Centralne obavještajne agencije - CIA i Federalnog istražnog biroa FBI, koji su tokom jučerašnjih rasprava rekli da će istražiti odgovore vlade na medjunarodni terorizam nakon 1986 godine. Kongresmeni kažu da će obavještajne agencije smatrati odgovornim.

Bilo je velikih obavještajnih propusta CIA-e... Rekao je početkom ove sedmice, veoma otvoreno republikanski kongresmen iz Senatskog komiteta za obavještajne djelatnosti Richard Shelby: Oni su sakupili informacije, oni su ih analizirali, možda, ali ih nisu razglasili, ili podjelili - sa drugima...

Karakterističan slučaj - obavještajni zvaničnici sada su potvrdili - CIA je pratila dvije osobe - Khalida Al-Midhara i Nawaf Alhazmia, više od deset i po godina prije septembarskih napada. Alhazmi je čak bio u telefonskom imeniku San Diega. U FBI-u kažu da nije rečeno da su oni u zemlji, sve do tri sedmice prije 11 septembra. Mi sada znamo da su oni bili u avionu koji se obrušio u Pentagon, te da su ranije pod vlastitim imenima završili letačku školu u Californiji.

Komiteti za obavještajne djelatnosti, kako ovaj senatora Shelbya i sličan u Zasupničkom domu Kongresa, jučer su započeli raspravu na zajedničkoj sjednici, kao jedno tijelo, kako bi saznali ko i kada je to znao i da li su te informacije dostavljene drugim nadležnim sigurnosnim agencijama. Predsjednik Bush je rekao da želi da to Kongres istraži: Ali - ja želim da to istraži komitet, a ne da to istražuju brojni komiteti.

Jer je, kako je rekao, zabrinut zbog gubljenja vrijednih izvora i vremena - dok se rat protiv terorizma nastavlja. U ponedjeljak - govoreći u Arkansasu predsjednik Bush je rekao da medju-agencijska komunikacija postaje bolja: Oni sada dijele obavještajne informacije.

FBI je takodjer izložen kritikama zbog svoje nevoljkosti da, u povodu interne poruke od strane agenta Coleena Crowleya, poduzme istragu nad Zacharias Moussaouiem - osumnjičenim da je bio takozvani 20-ti otmičar aviona, koji sada čeka sudjenje na federalnom sudu. Jučer je predsjednik Bush u blizini Washingtona, u agenciji za nacionalnu sigurnost, rekao da je jasno da CIA i FBI nisu komunicirali pravilno, ali da sada to rade. Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer: Čest je slučaj u našoj istoriji da značajni dogadjaji podstaknu promjene u ljudima i u sistemima u vladi, i u samom društvu... Izgleda da je proces promjena u toku.

XS
SM
MD
LG