Linkovi

Novi palestinski samoubilački napad na Izrael 5/6/02 - 2002-06-05


Palestinski bombaš samoubica digao je jutros svoj automobil u zrak u blizini Izraelskog autobusa ubivši 16 osoba i ranivši blizu 40 drugih. Militantna Palestinska grupa Islamic Jihad je saopćila da stoji iza tog napada u blizini Megiddo-a, što je Hebrejsko ime za Armagedon, biblijsko poprište bitke izmedju dobra i zla. Napad se desio na 35-tu godišnjicu Srednje-istočnog rata, kada je Izrael 1967 zauzeo Zapadnu obalu i Pojas Gaze.

Vodja Islamskog Jihada u Gazi Abdallah Shami je rekao da je ta militantna grupa koja se protivi mirovnom sporazumu sa Izraelom odgovorna za napad. Automobil je dignut u zrak u jutarnjim satima kada mnogi odlaze na posao. U autobusu su bili civili i vojnici iz Tel Aviva, koji su putovali u Tiberias. Bio je to jedan o napada palestinskih samoubica obnovljenih nakon Izraelske vojne ofanzive na Zapadnu obalu za koju Izrael kaže da je usmjerena na zaustavljanje takvih napada, koji su dio Palestinskog ustanka protiv Izraelske okupacije. Govoreći o ovom posljednjem napadu glasnogovornik vlade Izarela Ari Mekel je rekao: Ovo je još jedan smrtonosni napad Palestinaca na Izraelske civile. Očito je da su Palestinci odlučni da nastave pokušavati i ubiti koliko je moguće više Izraelaca i Jevreja u nastojanju da poremete bilo kakve izglede za mirovni proces. Mi vjerujemo da Yasser Arafat stoji iza toga. Ovo je vrlo ozbiljan teroristički napad sa velikim brojem poginulih i povrjedjenih, rekao je glasnogovornik vlade Izrela.

Palestinski zvaničnicu su osudili napad i odbacili Izraelske optužbe da je Palestinski lider Yasser Arafat odgovoran za napad. Glasnogovornik militantne grupe Hamas Mahmoud Zahar kaže: Cijeli Palestinski narod je u velikoj nevolji, ne samo ovih dana, ne samo gospodin Arafat, nego svi od kako je nastao takozvani Izrael. Mi patimo, ustvari, od Izraelske agresije, od neujednačene politike Zapada, posebno Sjedinjenih država, mi smo u velikoj nevolji i mi nastojimo da ostvarimo naš cilj mirnim metodama u čemu nismo uspjeli. Sada, mislim, da nemamo druge opcije nego da pružimo otpor. Odgovor treba potražiti od Izraela, da li će okupaciju učiniti viječnom ili će se povući. Ukoliko odluče da je učine stalnom, mislim, da trebaju očekivati i stalni otpor.

Jutrošnji napad se desio nakon dvodnevnih razgovora izmedju direktora CIA-e Georga Teneta sa Palestinskim i Izraelskim liderima. On je sa Yasserom Arafatom razgovarao o reorganiziranju palestinskih snaga sigurnosti pri čemu je palestinski lider predložio da 9 postojećih službi sigurnosti spoji u tri agencije. Izrael je kao uvijet bilo kakvih mirovnih pergovora sa Palestincima postavio okončanje samoubilačkih napada i široku reformu palestinskih snaga sigurnosti. Za Izrael, cilje te reforme je jačanje kontrole nad Palstinskim naoružanim grupama i jačanje odgovornosti Palestinskih snaga sigurnosti za samoubilačke napade na Izrael. Izraelski tenkovi su, nakon jutrošnjeg napada na autobus, sa tri strane upali u palestinski grad Jenin, koji je granatiran iz izraelskih helikoptera. Jenin je jako uporište Islamskog Jihada i nalazi se na oko 15 kilometara od mjsta jutrošnjeg samoubilačkog napada na izarelski autobus. U Pojasu Gaze, zvaničnici palestinske sigurnosti su saopćili, da su Izraelske trupe ubile jednog Palstinca istočno od Gaze.

XS
SM
MD
LG