Linkovi

Razlozi za spektakularne pretrese nisu uvjerljivi i mogu se ocjeniti zlonamjernim 5/6/02 - 2002-06-05


Reisu-l-ulema islamske zajednice u BIH Mustafa efendija Cerić, održao je danas press konferenciju povodom učestalih pretresa humanitarnih organizacija iz muslimanskih zemalja, koje djeluju u BIH. Ovakvi slučajevi, po riječima reisa Cerića, uticaće na odnos islamskih zemalja prema Bosni i Hercegovini. Po riječima reisu-l-uleme efendije Cerića u zadnje vrijeme se svijesno ili nesvjesno angažman humanitarnih organizacija iz islamskih zemalja želi omalovažiti ili potpuno onemogućiti. ”Kome smeta humanitarna pomoć iz muslimanskih zemalja u podizanju hiljade porušenih kuća, škola, bolnica i dakako džamija u BiH“, upitao je reisu-l-ulema Cerić.

Razlozi, za spektakularne pretrese nisu uvjerljivi i mogu se okvalificirati zlonamjernim, rekao je gospodin Cerić. ”Ono što se nudi bosansko-hercegovačkoj i svjetskoj javnosti - kao razlog za spektakularne pretrese humanitarnih organizacija, kojom prilikom se uz upotrebu teškog naoružanja, blokiraju ne samo zgrade i ulice, već i dijelovi grada, čime se javnosti šalju krajnje neprijmerene poruke o djelatnosti humanitarnih organizacija iz muslimanskog svijeta pod optužbom da su uključene u mrežu svjetskog terorizma, naročito nakon 11 septembra - ne samo da nije uvjerljivo već je zlonamjerno”, rekao je reisu-l-ulema Cerić.

Nepravilnosti u radu humanitarnih organizacija mogu se predstaviti samo kroz odgovornost pojedinaca sa imenom i prezimenom, rekao je gospodin Cerić: Ako je i bilo nekih nepravilnosti u radu humanistarnih organizacija u BiH onda je to incident. Zapravo, odgovornost pojedinaca sa imenom i prezimenom, a nikako namjera i plan humanitarnih organizacija iz muslimanskog svijeta da ugrožavaju mir i sigurnost BiH.

Reis Cerić od vlasti BiH i predstavnika medjunarodne zajednice očekuje sljedeće: Očekujemo da valsti BiH, zajedno sa predstavnicima medjunarodne zajednice, koji su zaduženi da u BiH bdiju nad zaštitom ljudskih prava uvjere muslimane BiH da je njihov odnos jednak prema svim humanitarnim organizacijama, bez obzira na njihovo porijeklo i vjeru, što u zadnje vrijeme, nažalost, nije slučaj.

Izrazivši zahvalnost za sve učinjeno reisu-l-ulema efendija Cerić je zatražio odgovornost svih humanitarnih organizacija u poštivanju zakona i običaja BiH očekujući njihov dalji angažman, uprkos, kako je rekao, nepravde koja im se čini.

XS
SM
MD
LG