Linkovi

Oscarovac Tanovic povezuje New York I Srebrenicu,4/6/02. - 2002-06-04


Jedanaest režisera iz cijelog svijeta pripada različitim kulturnim sredinama. Tu su ugledni režiseri iz Velike Britanije, Francuske, Sjedinjenih država, Japana, Izraela, Irana, Egipta, Burkine Faso, Indije i Mexica. O zadatku ovih umjetnika govori Vera Kovačević, portparol projekta na kojem radi Danis Tanović:

Svaki od tih reditelja će napraviti jedan kratki film koji traje 11 minuta, 9 sekundi i jedan filmski kvadrat, a svi su posvećeni 11. septembru 2001. i napadu na New York. Cilj tog projekta je da kažu neku poruku mira i tolerancije na cijelom svijetu.

Na koji način će bh. dobitnik Oscara Danis Tanović izraziti simboliku događaja u New Yorku od 11. septembra prošle godine, Vera Kovačević govori:

Danis je tu simboliku broja 11 povezao sa tragedijom Srebrenice, jer taj najveći pokolj u Srebrenici se desio 11. jula 1995. godine. U stvari tema njegovog filma je tragedija Srebrenice, koja je u očima preživjelih žena i muškaraca još uvijek veoma živa i bolna. Tako je on uzeo za temu skupljanje tih žena u mnogim bosanskim gradovima svakog jedanaestog u mjesecu, gdje one u stvari traže svoje mrtve i nestale, protestuju i traže pravdu.

Prvi kadrovi filma snimljeni su u Sarajevu, a snimanje je nastavljeno u Mostaru i Blagaju i trajaće sedam dana. Zašto baš u Blagaju, govori scenograf, Kemal Hrustanović:

Kada sam pročirao prvi put Danisov scenarij, već sam vidio gdje će se snimati. Odlučio sam se za Velagićevinu, jer objekat jako dobro poznajem, tu sam već radio, tako da sam čitajući scenario već odredio gdje će šta biti, na kraju Danisu se to svidjelo, svi ti objekti koje sam mu predložio i onda smo se odlučili čvrsto za Blagaj.

Saznaje se da je dobar dio ekipe koja radi na novom projektu Danisa Tanovića učestvovao i u stvaranju nagrađenog filma Ničija zemlja. Inače glavni glumci su Džana Pinjo, studentica prve godine ASU u Sarajevu, Aleksandar Seksan, glumac sarajevskog Narodnog pozorišta, Tatjana Šojić, glumica Kamernog teatra 55 i u manjoj ulozi Ejla Bavčić iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

XS
SM
MD
LG