Linkovi

Americke skole: Zajednistvom protiv diskriminacije, 31/5/02. - 2002-05-31


Osamnaestogodišnji čelista Marty Adams obožava Petra Iljiča Čajkovskog. Osim što ovaj gimnazijalac uživa u izvodjenju njegove muzike, on se i veoma identificira sa ovim kompozitorom iz 19. vijeka. Kao i Čajkovski, i Marty je homoseksualac. On kaže da mu je činjenica da se i homoseksualci nalaze medju velikim i slavnim ljudima - pomogla da ustraje u svom opredjeljenju, i ohrabrila da pomogne drugima koji se osjećaju izdvojenim. Kada mu je početkom godine jedan profesor rekao kako se neki mladji učenici spremaju da oforme Zajednicu Homo i Heteroseksualnih, on nije nimalo oklijevao da im pomogne.

Otišao sam do te učionice gdje sam zatekao odredjeni broj ljudi i svi su bili veoma stidljivi, kaže Adams. Budući da sam ja nekako otvoreniji, počeo sam da govorim i odmah su se svi pomalo oslobodili...

Prvom sastanku prisustvovalo je tek desetak gimnazijalaca. Jedna djevojka je došla, kako kaže, jer joj se ne dopada način na koji njeni prijatelji homoseksualci bivaju maltretirani u školi, druga osoba je došla zbog toga što joj je brat homoseksualac. Marty kaže da vjeruje da bi ih bilo i više da nisu brinuli o tome šta će drugi misliti o njima. Ali oni koji su došli, sada imaju mnogo veći osjećaj sigurnosti u sebe.

Osjećam da to vrijedi jer djeci daje medij, priliku da govore o svojim osjećanjima. Ja sam se osjećao zaista izdvojenim i nikad o tome nisam mogao govoriti. A zaista je važno imati priliku da govoriš o tome šta osjećaš.

Osim što djeluje kao grupa za podršku, ova Zajednica se bori protiv različitih predrasuda - kroz različite akcije, poput edukativnih savjetovališta i učešća u sveameričkom danu šutnje. Školski psiholog Ruth Burdette kaže da se rad ovog kluba osjeća i vidi u školi i da to može itekako pomoći da se izbjegnu izlivi bijesa ili nerazumijevanja koji su na drugim mjestima poenakd vodili u smrtonosne akte nasilja. Ona pominje prebijanje na smrt studenta, homoseksualca, Mathewa Sheparda, u Wyomingu 1998 i pucnjavu u školi u Columbine-u, u Coloradu 1999. godine - kada je smrtno stradalo 15 ljudi. Dok su se u nekim krajevima Amerike roditelji opirali stvaranju ovakvih klubova, ovdje u Zapadnoj Virginiji takvih pojava nije bilo. Medjutim, svoj otpor je pokazao manji broj studenata. Učenik Samir Abdel-Aziz protivi se ovakvoj Zajednici, kako sam kaže, na vjerskoj osnovi. Upotrebiću staru rimu: Bog je stvorio Adama i Evu, a ne Adama i Stevu. U Bibliji je najmanje dva puta spomenuto da je homoseksualnost grijeh. I to je, u osnovi, sve što ja treba da znam. Ne trebam da znam zašto je to loše i kako je to loše..., ako Biblija kaže da je to loše, za mene je to loše. Članovi Zajednice planiraju da iduće godine prošire svoje djelovanje, i vjeruju da mogu promijeniti odnos koji vlada prema bilo kojoj vrsti manjine, i to ne samo u školi nego u cijeloj njihovoj široj zajednici.

XS
SM
MD
LG