Linkovi

Sum Of All Fears 31/5/02 - 2002-05-31


Američki obavještajni experti pokušavaju da zaustave teroriste u majeri da započnu jedan globalni rat. Sve se to dešava u veoma uvjerljivom, sadržajnom filmu, čija je priča adaptirana iz veoma prodavane knjige Toma Clanceya. Početna situacija u filmu preuzeta je iz Clanceyevog romana objavljenog 1991. Jedan američki grad pogodjen je nuklearnom bombom i šokirana zemlja je u stanju uzbune. Prve naznake navode da se radi o napadu kojeg je naredio novoizabrani ruski predsjdnik, ali su znakovi i dogadjaji ustvari, izmanipulirani.

Ne napadš ti Rusiju i Ameriku, nego dobijaš Rusiju i Ameriku koje se bore jedna protiv druge i uništavaju jedna drugu, kaže se u jednom dijalogu u filmu. Za razliku od romana Toma Clancya, teroristi u filmu su zamišljeni kao neo-nacisti, koji žele da uspostave fašistički svjetski poredak.

Zaplet ide kroz nastojanja jednog od junaka filma da iz obavještajnih podataka stvori cijelu sliku - prije nego izbije sveopći rat. To je Jack Ryan, mladi expert za ruska pitanja, koji je tek počeo da radi za CIA-u. To je još jedna promjena u odnosu na Clancyevu knjigu i ranije filmove, koji su bili bazirani na političkim trilerima Toma Clanceya. Njegovog literarnog junaka Jacka Ryana, prvo je glumio Alec Baldwin u filmu Potraga za Crvenim oktobrom, a zatim Harrison Ford u filmovima Patriotske igre i Jasna i prisutna opasnost. U ovom novom filmu, ulogu Jacka Ryana preuzeo je mladi Ben Affleck. On kaže da se plašio da te ne može dobro odigrati, misleći da ne može igarti kao Harrison Ford ulogu agenta CIA-e, ali kaže da se uhavtio na priču i prihvatio ulogu. Ideja je da se radi o sasvim suvremenoj priči, a momak kojeg ja glumim tek počinje da radi za CIA-u. Ne pravim se da sam Harrison Ford. Ja sam samo glumac kojeg su angažirali da odglumi tu ulogu najbolje što može. Affleck ističe da je film završen dosta prije terorističkih napada 11 septembra, koji su promjenili cijeli film. Mi smo napravili politički triler kojeg smo željeli natopiti humanošću i realizmom. On je trebao da alarmira ljude u vezi gomilanja nuklearnog oružja. To je bilo ono što je gospodina Clancya jako zabrinjavalo oko 1991 godine, kada je napisao knjigu. Mislim da je ta zabrinutost još uvijek opravdana, ukoliko ne i više nego ikada do sada, kaže Ben Affleck.

Zaplet se stvara u vezi sa kvalitetom prikupljenih obavještajnih podataka i sposobnošću Ryana i njegovih suradnika analitičara da te podatke protumače političkim vodjama, koji konačno moraju poduzeti akciju. Reditelj Phil Alden Robinson misli da je to što film čini posebno aktalnim: Vidite mehanizam donošenja odluke za odlukom, kako ljudi čine, kako izgleda male logične korake, ali svaki od njih vodi vas bliže ratu. To je i za mene bilo fascinirajuće. Ovo nije film o Rusko-Američkim odnosima. To je o tome kako do rata dolazi usljed nedostatka informacija i straha. Možete promjeniti igrače. Možete promjeniti zemlje, ali u svim slučajevima je isto. Nedostatak informacija i strah. U filmu Suma svih strahova, takodjer, igraju Morgan Freeman, kao šef CIA-e i James Cromwell, kao predsjednik Sjedinjenih država.

XS
SM
MD
LG