Linkovi

EFIKASNOST VIJECA NATO – RUSIJA OVISI OD  PREDANOSTI  ZA  SURADNJU LIDERA OBJE STRANE. 30/5/02 - 2002-05-30


Prije dva dana NATO savez je prihvatio Rusiju kako novog partnera u borbi protiv globalnog terorizma i očuvanju sigurnosti u svijetu. Hoće li novouspostavljeno Vijeće NATO-Rusija biti efikasnije od prethodnog Stalnog zajedničkog vijeća, hoće li saradnja NATO savez - Rusija biti efikasnija? O tome je za TV program Glasa Amerike govorio Andrew Kuchins, ekspert za euroazijska pitanja iz Instituta za međunarodni mir pri zadužbini Carnegie.

Razgovarao David Borgida.

VOA: Gospodine Kuchins taj događaj je, zapravo, novi dan u odnosima NATO Rusija.

KUCHINS: Mislim da je to potencijalno novi dan. Ima i cinika koji će reći da smo kroz to već ranije prošli. Prije 5 godina, 97, uspostavljeno je Stalno zajedničko vijeće, tada novi mehanizam za saradnju NATO-a i Rusije, ali to vijeće nije funkcioniralo. Desio se rat na Kosovu, Rusi nisu nikada to Vijeće prihvatili ozbiljno i ono nije postalo efikasan mehanizam. Sadašnje Vijeće je nova poluga koja obećava da će biti vrlo korisno sredstvo za saradnju NATO saveza i Rusije. Međutim, da li će biti tako vidjećemo u narednim mjesecima i godinama, vidjećemo sa koliko će se predanosti tome posvetiti lideri u Moskvi i u zapadnim zemljama.

VOA: Je su li dvojica predsjednika, Vladimir Putin i GeorgeW. Bush uspostavili tako solidne odnose da mogu rješavati probleme za koje znamo da će ih biti u narednim mjesecima i godinama?

KUCHINS: Mislim da su njihovi osobni odnosi vrlo važni. Uspostavili su već prilikom prvog susreta u Sloveniji neku vrstu fluidnosti izmedju sebe. Gospodin Putin je prvi strani lider koji je izrazio sućut nakon 11. septembra. To je bilo jako važno i značilo je mnogo predsjedniku Bushu. Obojica su, da tako kažem, mnogo investirali u taj osobni odnos i naravno u američko-ruske veze.

VOA: Gospodine Kuchins da li je borba protiv terorizma bila katalizator za novi sporazum?

KUCHINS: Mislim i to, kao i to da je borba protiv terorizma ubrzala taj proces. Gospodin Putin je, koristeći se tragedijom 11. septembra, bio u stanju da pokrene pro-zapadnu orijentaciju i krene brže u postizanje kooperativnijih odnosa sa NATO savezom i proširi odnose sa Sjedinjenim državama. Mislim da je to nešto što je on želio svakako učiniti. Takva opredjeljenja gospodina Putina mogli smo uočiti i prije 11. septembra, ali su teroristički napadi na Sjedinjene Države pomogli da jedan historijski proces bude ubrzan.

VOA: Gospodine Kuchins, hvala na razgovoru.

XS
SM
MD
LG