Linkovi

Mostar: Istraga u praznom hodu 30/5/02 - 2002-05-30


Istraga u vezi sa pronalaskom tajnih skladišta municije na području Mostara je u praznom hodu, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova HNK, Goran Bilić. Gospodin Bilić je rekao da se očekuje da federalne institucije policiji u Mostaru dostave određene akte kako bi istraga mogla biti intenzivirana. Ministar Bilić je rekao da to očekuje od federalnog Ministarstva unutrašnjih poslova i Odbrane. Objašnjeno je kako su ti akti potrebni radi utvrđivanja ko je odgovoran za tajno uskladištavanje preko 9000 minobacačkih granata koje su nedavno pronađene na području Mostara. Nama je pomalo nejasno zašto i izražavamo i ovog puta nezadovoljstvo što to ne ide na malo brži način, jer od nas se to traži i praktički, imamo sad jedan prazan hod, dakle vrijeme koje ne radimo baš onako učinkovito kako mi to želimo, jer nemamo tih podataka. Ali se nadam ipak da će oni uskoro stići.

Ministar Bilić je rekao da je istraga proširena i na šestu osobu, čije ime nije saopšteno, koja je također u rangu osobe odgovorne za vojnu proizvodnju. Izvještava se da je ovih dana jedan od osumnjičenih, Mehmed Bajgorić, koji je tokom rata bio šef namjenske proizvodnje na mostarskom području, poslan na psihijatrijsko vještačenje u Sarajevo, zbog, kako novinari saznaju, naglo pogoršanog zdravstvenog stanja. O tome je prvi čovjek MUP-a HNK, Goran Bilić rekao:

I u slučaju da – čak se nagađa da bi moglo doći iz tih razloga do obustave postupka, ako naravno ta osoba ne bude podesna za daljnju istragu – to bi, vjerujte, pomalo zabrinulo, ali vidjećemo kako će se sve to završiti.»

Inače, još nije pronađeno oko 4000 granata, za koje SFOR tvrdi da je skriveno negdje na mostarskom području.

Iz Mostara, za Glas Amerike, Mirsad

XS
SM
MD
LG