Linkovi

New York: Izložba ”Viktorijanci, Modernisti i Bitnici“ 30/5/02 - 2002-05-30


Biblioteka je nazvala izložbu ” Viktorijanci, Modernisti i Bitnici, a u njoj su sadržani rukopisi, pisma, dnevnici i osobni predmeti velikih britanskih, irskih i američkih pisaca od kraja 1800 -te pa sve do tzv Generacije bitnika iz 50tih godina prošlog stoljeća. Kustos izložbe Isaac Gewirtz objašnjava detalje jednog od izložbenih kutaka, u kojem su prikazane razne verzije pjesme Na godišnjicu našeg vjenčanja, koju je pjesnik Dylan Thomas posvetio svojoj supruzi: Imamo izložene osam verzija - faktički, možete po izlošcima pratiti nastanak pjesme. U ovoj trećoj verziji, vide se skice jednog leptira, i jedne četvoronožne životinjice. Ova posljednja verzija je zadnja koju imamo, da je pisana njegovom rukom. Dakle, izuzetan pogled u pjesnikov rad - sve prekrižene strofe, skice, redovi....

Posjetitelji njujorške izložbe takodjer mogu vidjeti rukom pisane prve verzije pjesama W H Aidena, pisma Jamesa Joycea, prepisku izmedju sestara Virginie Wolf i Vanesse Bell, esej u kojem otac misterije u književnosti i detektivske priče, Edgar Allan Poe, priznaje da su mu neke priče plagijati, i pisma Sylvie Plath, na kojima su njeni vlastiti crteži. Medju najvrijednijim izlošcima je, po riječima kustosa Gewirtza, pjesme Walta Whitmanaiza od kojih su u stvari nastale njegove Vlati Trave , a što je otkrio jedan sakupljač kada je došao do jednog pjesničkog albuma sa samog početka 20. stoljeća. Medju izuzetne eksponate takodjer spada i jedna stara kolekcija priča Hermana Melvilla, s autorovim komentarima na marginama, kao i jedan rukopis Thomasa Wolfa.

Medjutim, pravi fokus izložbe je na 50-tim godinama 20. stoljeća - medju vrijednim eksponatima je arhiva Jacka Kerouaca, čiji je roman Na putu, biblija bitničke generacije. Problemi na koji je Kerouac nailazio pri pokušaju da čuveni roman objavi, već su postale dijelom mita o njemu; ipak, kako kaže kustos Gewirtz, kontroverzni pisac sam je doprinio takvome tretmanu od strane izdavača: Slavna je već priča kako je Kerouac donio rukopis, dugačak 36 metara, i srolan, izdavaču Robertu Girouxu, bacio ga na pod u njegovom uredu, a kada je Giroux pitao “ Šta ću s ovim?“, Kerouac se uvrijedio, misleći da se radi o potpunom odbijanju, i izašao iz izdavačeva ureda bez riječi.

Arhiv Jacka Kerouaca je pravo blago izložbe, koje sadrži više od hiljadu izložaka - rukopisa, romana, priča, pjesama, žurnala i svesaka. A sama izložba u njujorškoj gradskoj biblioteci sadrži više od 70 hiljada eksponata.

XS
SM
MD
LG