Linkovi

Špijuniranje NATO-a  29/5/02 - 2002-05-29


Tema dana u BiH i dalje je blokada Zračnih snaga Republike Srpske od strane SFOR-a i preuzimanje kompjutera i dokumenata zbog što, kako je sugerirano, srpske snage u BiH špijuniraju vojnike NATO-a. Tim povodom jučer je komandant SFOR-a suspendirao zapovjednika Zračnih snaga Republike Srpske generala Milana Torbicu, te izvršio novi upad u zgradu zapovjedništva RV i PVO Republike Srpske. Za nas je te dogadjaje u Republici Srpskoj pratio Dragan Stegić, koji je našoj u televiziskoj emisiji u srijedu uveče o tome direktno govorio iz Banja Luke

VOA: Šta se danas dešavalo tragom te špijunske afere?

D. STEGIĆ: Pripadnici SFOR-a su tokom jučerašnje inspekcije komande Ratnog vazduhoplovstva i Protivvazdušne odbrane u Zalužanima kod Banjaluke zaplijenili tri kompjutera i veći broj dokumenata, saopštio je na današnjoj konferenciji za novinare, portparol SFOR-a za sektor jugozapad, Džon Kopard. On je precizirao da je u ovoj akciji učestvovalo 50 vojnika SFOR-a i 15 vozila a da zaplijenjena dokumentacija ukazuje na to da je postojala svojevoljna odluka komande vazdušnih snaga Vojske Republike Srpske, da nadgleda elektronske komunikacije međunarodnih vojnih snaga. Kopard je istakao da bi istraga o ovom slučaju mogla potrajati nekoliko sedmica, a ukoliko se dokaže da je bilo nedozvoljenog elektronskog nadgledanja pokušaće se utvrditi, ko konkretno stoji iza tih aktivnosti. On je naglasio da komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane, general Milan Torbica nije smijenjen već samo suspendovan dok se ne završi istraga.

VOA: Šta kaže vlada Republike Srpske o toj aferi špijuniranja NATO-a od strane snaga Bosanskih Srba. Znam da je premijer Ivanić danas tim povodom govorio novinarima.

D.STEGIĆ: Premijer Republike Srpske,Mladen Ivanić je na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci potvrdio da on nije znao za ovaj slučaj te da ukoliko postoji opravdanje za suspenziju generala Milana Torbice i jučerašnje aktivnosti SFOR-a,Vlada ne može imati ništa protiv toga. Međutim, on je uočio veliku brzinu kojom je suspendovan komandat Ratnog vazduhoplovstva Republike Srpske dok za znatno ozbiljniji slučaj prikrivanja naoružanja u Mostaru SFOR nije reagovao. Očekujem kaznenu mjeru SFOR-a prema institucijama u Federaciji. Dok god toga ne bude, to pokazuje da SFOR nema jednak pristup prema svim stranama, istakao je Mladen Ivanić. On je, ujedno, podsjetio da je prije nekoliko godina zbog prikrivanja znatno manjih količina naoružanja, rasformirana jedna brigada Vojske Republike Srpske.

VOA: Premijer Ivanić, pomalo pokušava prebaciti lopticu na drugu stranu, ovaj put na teren Mostara. Medjutim, iz ovoga što si nam rekao, čini se da on nije negirao špijuniranje snaga SFORa i NATO-a od strane vojske koja bi njemu, vladi i predsjedniku trebala biti odgovorna. Šta su rekli drugi - da li negiraju, ili praktično potvrdjuju sugestije SFOR-a o špijuniranju.

D. STEGIĆ: Predsjednik Republike Srpske, Mirko Šarović je izjavio da je u toku prikupljanje relevantnih informacija o ovom slučaju te da se sve strane pa i, u ovom slučaju,Vojska Republike Srpske, trebaju pridržavati odredbi vojnog dijela dejtonskog sporazuma. On je takođe izrazio očekivanja da će iste mjere biti preduzete i prema vinovnicima prikrivanja naoružanja u Mostaru. Danas se oglasio i Generalštab Vojske Republike Srpske koji je u saopštenju za javnost, potvrdio da su pripadnici entitetskih vojnih snaga povremeno izvodili određene elektronske aktivnosti, ali u cilju obuke mladih vojnika, a ne praćenja djelatnosti snaga SFOR-a i NATO-a. Takođe je saopšteno da je u ovom slučaju komandant SFOR išao ispred događaja jer je, kako se tvrdi, o spornim aktivnostima Vojske Republike Srske, unaprijed bio obavješten. Lider ovdašnje, najveće opozicione stranke, SNSD-a, Milorad Dodik, je danas istakao da Vojska Republike Srpske ne može da prisluškuje ni samu sebe, a kamoli tako organizovanu strukturu, kakva je NATO. On je naglasio da je NATO poduzeo ovu akciju pod pritiskom nekih političkih struktura koje su bile uznemirene aero mitingom održanim u nedjelju na banjalučkom aerodromu.

VOA: Dragane, toliko za sada o aferi špijuniranja NATO-a od strane vojnih snaga bosanskih Srba. Ti si danas za nas pratio i dvije posjete visokih inostranih zvaničnika Banja Luci. Prvo nam reci o aktivnostima novog komesara Medjunarodnih policijskih snaga u BiH Svena Frederiksena, koji je, u okviru priprema za zvanično preuzimanje dužnosti od generala Vincenta Courderoya planiranog u petak 31 maja, danas boravio u Banjoj Luci.

D. STEGIĆ: Dosadašnji komesar međunarodnih policijskih snaga u Bosni i Hercegovini,Vinsent Korderoj kome mandat ističe u petak, izjavio je danas u Banjaluci, nakon sastanaka sa zvaničnicima ovog entiteta da je posljednjih godina u oba entiteta zabilježen značajan napredak u sprovođenju policijskih mjera. On je precizirao da je tokom njegovog 26-mjesečnog mandata suspendovano ili smijenjeno više od stotinu policajaca u Republici Srpskoj i Federaciji. Ipak, on je ocijenio da je situacija u vezi kriminala, u Bosni i Hercegovii, bolja nego u nekim evropskim zemljama, ali da se ubuduće mora znatno više učiniti u pogledu povećanja sigurnosti običnih građana, posebno, povratnika. Novi komesar IPTF-a Sven Frederiksen je najavio da će i u narednih sedam mjeseci, do kada traje sadašnji mandat IPTF-a, međunarodna zajednica pomagati aktivnosti policije u Bosni i Hercegovini. VOA: I ministrica vanjskih poslova Austrije Benitta Ferrero Waldner, nakon Sarajeva, danas je posjetila Banja Luku. U Sarajevu je ona obećala Austrijsku pomoć obnovi BiH i njenom uključivanju u glavne evropske tokove. Austrija puno radi i na medjunarodnoj afirmaciji BiH kao države. Šta je ministrica Waldner radila u Banja Luci.

D. STEGIĆ: Ministrica inostranih poslova Austrije Benita Ferero-Valdner potpisala je danas u Banjaluci sa predstavnicima državnog i entitetskih ministarstava za izbjegla i raseljena lica, Krešimirom Zubakom, Mićom Mićićem i Mijatom Tukom ugovor o povratku u Posavinu vrijedan milion i 600 hiljada konvertibilnih maraka. Ovim zajedničkim projektom u koji će austrijska Vlada uložiti milion, a tri ministarstva po 200 hiljada maraka, predviđeno je da se izgradi i obnovi 66 kuća u opštinama Derventa i Srpski, odnosno, Bosanski Brd, u koje bi se vratilo oko 230 osoba, svih nacionalnosti. Benita Ferero Vladner razgovarala je u Banjaluci i sa premijerom Republike Srpske, Mladenom Ivanićem o privrednoj saradnji Austrije i Bosne i Hercegovine

XS
SM
MD
LG