Linkovi

Italijanski MIP:  Djukanovica ne stiti drzavnicki imunitet, 29/5/02. - 2002-05-29


Materijal za ovakvu odluku obezbjedjen je istragom koju je ranije proveo poseban odjel policije za borbu protiv mafije. Uz ovo, prikupljene su i izjave svjedoka, svojevremenih Djukanovicevih saucesnika- sve zajedno je, prema misljenju tuzitelja iz Barija, Giuseppe Scelsija, osvjedocenog progonitelja mafije, bilo dovoljno da protiv predsjednika Crne Gore pokrene istragu zbog, kako se navodi, " mafijaskog udruzivanja u svrhu medjunarodnog krijumcarenja cigaretama". Italijanski istrazitelji che se, kako je najavljeno, najvise fokusirati na navodne kriminalne aktivnosti Dukanovica i suradnika sa kraja devedesetih i pocetka 2000-te.

Isti izvori, prenoseci pripreme za podizanje optuznice, navode kako je okruzni tuzitelj Barija, prije nego je pokrenuo istragu, iz italijanskog ministarstva vanjskih poslova dobio misljenje kako Dukanovica, od moguceg istrazivanja kriminalnih aktivnosti, ne stiti imunitet, uobicajen za sefove drzava.

Iz sjedista Evropske unije u Briselu jos nema zvanicnih reakcija na pokretanje istrage protiv predsjednika Crne Gore, ali se podsjeca kako su italijanski zvanicnici vise puta upozoravali na zabrinjavajuci obim krijumcarenja, te postojanje osnovane sumnje da su u takve aktivnosti ukljuceni neki od najvisih duznosnika prekomorskog susjeda.

XS
SM
MD
LG