Linkovi

HDZ BiH:Osnovni cilj – zastititi Hrvate u BiH!29/5/02. - 2002-05-29


Predsjedništvo HDZ BiH danas je osnovalo Centralni stab i Štab za provođenje izbora, a razmatrana je i izborna strategija HDZ BiH. Vršilac dužnosti predsjednika HDZ BIH, Bariša Čolak nakon sjednice Predsjedništva potvrdio je da sve ove aktivnosti znače da će HDZ izaći na izbore, I dodao:

Sama registracija i prijava stranke, dakle, Izbornom povjerenstvu i sve ove aktivnosti koje mi danas vodimo i koje ćemo voditi ovih dana, ne bi imale nikakvog drugog smisla, nego u smislu obavljanja svih pripremnih radnji koje su nužne, da bi se, po našim prosudbama, vrlo uspješno okončali predstojeći izbori.

Potpredsjednik HDZ BiH, Dragan Čović rekao je da će HDZ svoje kandidate istaknuti za sve nivoe vlasti, te da će ovogodišnja predizborna kampanja HDZ-a biti potpuno drugačija od prethodnih.

Medjutim, ono što je osnovni cilj, ovaj put nenaglašeno da će HDZ dobiti izbore. Ovaj put je kao osnovni cilj naše izborne kampanje, pa i te strategije naznačeno da HDZ želi ovim izborima popraviti poziciju hrvatskog naroda u BiH.

Čelnici HDZ-a kažu da je u toku i izrada ekonomskog i socijalnog programa, sa kojim će ova stranka izaći pred birače. Novinare je zanimao i stav HDZ-a u vezi sa prvim izjavama novog visokog predstavnika. Prvi čovjek stranke, Bariša Čolak je rekao da se nada da će Paddy Ashdown biti posljednji visoki predstavnik u BiH, I dodao:

To bi podrazumijevalo da već i u njegovom mandatu BiH konačno postane dio Europe, prije svega, kroz europske integracije i asocijacije. Da bi to bila ona mora napraviti nužne reforme u ustavno-oravnom, ali i u gospodarskom i socijalnom smislu. Moramo postati normalna država, prihvatljiva Europi, sa svim mogućim slobodama i pravima i pojedinaca, a isto tako i ravnopravnih naroda koji ovdje žive.

Prvi čovjek HDZ-a je također rekao da je BiH presložena i skupa država, koja je – ako nastavi sa ovolikom, ogromnom administracijom i nivoima vlasti – rješenje koje nije dobro i koje treba mijenjati.

XS
SM
MD
LG