Linkovi

Rim: Istorijski summit NATO-Rusija 28/5/02 - 2002-05-28


Na istorijskom summitu u Rimu, danas su predsjednik Bush i 18 drugih lidera zemalja NATO saveza potpisali sporazum sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o stvaranju novog Vijeća NATO-Rusija. Obraćajući se učesnicima prvog summita NATO-Russia, činilo se da predsjednik Bush izražava osjećaj i svih drugih 18 lidera zemalja NATO saveza da je novi savez sa Rusijom konačni kraj ere hladnog rata. Dva bivša neprijatelja ujedinjeni sada u partnerstvu, prevladavaju 50-to godišnje podjele i decenije neizvjesnosti, rekao je predsjednik Bush i nastavio: Mi ćemo početi u oblastima u kojima su naše mogućnosti da pomognemo jedni drugima kao jednaki partneri nepogrešive, u oblastima kao što su borba protiv terorizma, sprječavanje širenja naoružanaj za masovna razaranja, hitni slučajevi i operacije traženja i spašavanja na moru. Ovaj partnerski odnos čak nas približava i jednom širem cilju - Evropi koja je cijela, slobodna i u miru, prvi put u istoriji. Predsjednik Bush je dodao da se NATO susreće sa novim izazovima i da će novo vijeće omogućiti Savezu da se lakkše odupire prijetnjama koje postoje nakon Hladnog Rata. Napadi od 11. septembra jasno su ukazali na nove opasnosti našeg doba koje su prijetnja svim državama - uključujući i Rusiju, amjeseci nakon toga pokazali su da ako protiv tih prijetnji radimo zajedno - naša se efektivnost umnogostručuje, zaključio je američki predsjednik.

Sa svoje strane, Ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao da je to tek početak bliže suradnje njegove zemlje sa Zapadom: Veoma je teško precijeniti značaj ovog summita. Prije kratkog vremena ovakav sastanak, mislim njegov obim i značaj, bio je nezamisliv. Danas je on postao realnost. I mi smo do te realnosti došli zahvaljujući napornom radu, suradnji i spremnosti za potpuno otvoren dijalog medju svim učesnicima, rekao je Vladimir Putin.

Novo Vijeće će Rusiji dati značajnije učešće u NATO-ovom vojnom tijelu, stvaranjem foruma za borbu protiv terorizma, kontrolu naoružanja i oko aktivnosti nakon terorističkih napada 11 septembra. Vijeće NATO- Rusija od 20 članica, 19 zemalja NATO-a i Rusije, će Rusiji dati jednak i snažniji glas nego što ga je imala u bespomoćnom Stalnom Zajedničkom Vijeću, koje je bilo ustanovljeno 1997. Medjutim, svaka strana zadržava pravo da se povuče iz novog foruma oko bilo kojeg sigurnosnog pitanja ukoliko nema koncenzusa. Time se Rusija štiti od eventualnog preglasavanja. Generalni sekretar NATO-a George Robertson kaže da Vijeće predstavlja nadu za bolju, zdraviju budućnost. On je rekao kako se nada da Vijeće neće samo razmatrati nego preduzimati odlučne akcije jer, kako je rekao, postoji zajednički neprijatelj: Mi smo, donoseći ovakvu odluku stvorili Vijeće NATO-Rusija, gdje će svi članovi oko ovog stola raditi zajedno kao jednaki partneri, naglasio je generalni sekretar NATO-a.

Ukazujući na pojačane tenzije u nekim regionima Britanski premijer Tony Blair je rekao: U svijetu u kojem jen trenutno toliko tačaka nestabilnosti, kao Srednji Istok ili napetosti izmedju Indije i Pakistana, ovo je veliki znak optimizma i vjere u budućnost, naglasio je gospodin Blair.

Istorijski summit NATO-Russia prate i izuzetne mjere sigurnosti u glavnom gradu Italije i širem području oko Rima. Na hiljeda policajaca i vojnika su angažovani. Helikopteri i borbeni avioni nadljeću nebo, a ratni brodovi uveli su 15 kilometara duboku zonu isključenja.

XS
SM
MD
LG