Linkovi

Paddy Ashdown u Mostaru:  Daytonski sporazum jeste temelj, ali ne možemo dozvoliti da bude naš krov. 28/5/02 - 2002-05-28


To možda nije idealan sporazum za izgradnju države, ali to je ono što imamo, tako da ono što izgrađujemo na osnovu Daytona jeste ono što mi je sada važno. Ali ne vidim ništa u Daytonu što nas sprječava od izgradjivanja efikasne, moderno organizovane države. Dayton mora biti naš temelj, ali se ne smije dozvoliti da bude naš plafon. kazao je novi visoki predstavnik za BiH, lord Ashdown. On jetakodjer iskoristio današnju prvu posjetu Mostaru da uputi poruku bh. Hrvatima. Bosanski Hrvati su jedna velika snaga sposobnosti, talenta i industrije u ovoj zemlji. Pred vama je ogromna uloga koju trebate odigrati, rekao je lord Paddy Ashdown I dodao:

Najbolji način da igrate tu ulogu na dobrobit bosanskih Hrvata i na dobrobit naroda BiH je da učestvujete. Ne možemo preživjeti, a vi ne možete prosperirati, ako ne učestvujete.

Lord Paddy Ashdown je još jednom naglasio da BiH počiva na tri, odnosno četiri stuba, misleći na sve njene narode, te da ako se ukloni samo jedan od tih stubova, sve će se srušiti.

Ako ne možemo zajedno raditi u BiH, zajedno ćemo svi propasti. I bez sumnje oni koji će za to platiti cijenu neće biti političari, nego naša djeca., kazao je lord Ashdown.

Novi visoki predstavnik je ponovio da BiH troši previše novca na političare, a premalo na njene građane. Podsjetio je da godišnji troškovi na političare i birokratiju iznose jednu milijardu i 800 miliona maraka, odnosno oko tri prosječne plate godišnje na svakog građanina Bosne i Hercegovine. Uspostavljanje vladavine zakona visoki predstavnik Paddy Ashdown naznačio je kao jedan od prioriteta u svom radu. Moguće je da snage destruktivnog nacionalizma u BiH opadaju, ali stisak kriminala i korupcije se produbljuje i to je prijetnja svima nama», rekao je lord Ashdown. Izbjeglicama treba vladavina zakona, kako bi se mogli vratiti kući, običnim ljudima treba vladavina zakona, kako bi mogli uspostaviti mirne živote, ne možete imati efikasnu demokratiju, ako nemate vladavinu prava i ne možete dobiti investicije u ovu zemlju, što nam treba za radna mjesta i prosperitet, ako nemamo vladavinu zakona. Lord Paddy Ashdown je pohvalio i napredak do sada postignut u Mostaru, podsjetivši na multietničku historiju ovog grada. Visoki predstavnik je takodjer pozvao i na nastavak objedinjavanja institucija HNK-a.

XS
SM
MD
LG