Linkovi

Orlando: Kako ljeciti rak dojke 27/5/02 - 2002-05-27


Eksperti pri Američkom udruženju za kliničku onkologiju suglasili su se da su lijekovi koji su sličnu Tamoxifenu ,a koji se prepisuju u slučaju raka dojke , djelotvorni ako ih žene uzimaju sve dok ne okončaju tretman kemoterapijom. Žene koje su u ranoj fazi ovog oboljenja i kojima je potreban tretman kemoterapijom , davanje lijeka Tamoxifen dalje bolje rezultate nakon provedene kemoterapije. Doktorica Kathy Abain iz Centra za istraživanje raka pri Univerziteta Loyola kaže:

Vi u stvari gubite 50 posto od efikasnosti liječenja kemoterapijom, ukoliko lijekove uzimate u isto vrijeme.

Mnoge studije koje su predstavljene na skupu u Orlandu, daju nadu i ujedno drastično mijenjaju načine na koje su ljekari do sada donosili odluku o načinu liječenja raka uopće. Prije četiri godine ustanovljeno je da Dan Cunningham na stomaku ima tumore koji su se raširili i na jetru. Rečeno mu je da boluje od neizlječive vrste raka, sarkoma. Međutim, dijagnoza je bila pogrešna. Ljekari su uz pomoć sofisiticirane tehnologije na djeliću tumora izvršili provjere, odnosno ustanovili su njegovu genetsku mapu. Premda je pod miskroskopom tumor koji je pronađen kod gospodina Cunnighmama izgledao isto kao onaj koji je neizlječiv, radilo se o beningnom tumoru. Dan Cunnighmam je počeo korisitit novi lijek pod imenom Gleevec koji se pokazao djelotvornim.

Iako se neki stručnjaci brinu da bi produžena, dugotrajna metoda liječenja tim lijekom , mofla stvoriti praktički imunitet odredjenih vrsta raka na sam lijek, eksperti onkolozi koji su prisustvovali stručnom skupu u Orlandu kažu da to ne mora biti slučaj. Sličnog mišljenja je i ljekar Margaret Von Mehren :

Za mnoge pacijente ,ovaj lijek je djelotvoran na duže staze.

Zaključak sa skupa je bio da je u nekim slučajevima standardni tretman djelotvorniji, dok je u drugim slučajevima efektivnija sofisiticirana tehnologija. Jedan od načina da se utvrdi šta koristiti, jest i preciznija dijagnoza.

XS
SM
MD
LG