Linkovi

NATO savez otvorio svoj ured za veze u Rusiji. 27/5/02 - 2002-05-27


Na današnjoj ceremoniji otvaranja vojnog ureda za veze u Moskvi, viši zvaničnici organizacije su rekli da uspostava ove misije predstavlja potez od strane zemalja bivšeg istočnog bloka ka NATO savezu, a ne proširenje ka istoku najvećeg tijela zapadne Evrope za odbranu i sigurnost. Admiral Guido Venturoni, je predsjedatelj NATO-vog vojnog odbora, koji će nadgledati vojne veze između saveza i Rusije. On je, nakon susreta s ruskim ministrom odbrane Sergejem Ivanovim, rekao:

NATO se ne kreće ka istoku. Istok se kreće ka NATO-u. Smatram da je ovo proširenje politički proces, ali NATO savez je još uvijek vojni savez, s nešto drugačijim opsegom u današnje vrijeme, naravno, rekao je admiral Venturoni.

Sutrašnje potpisivanje dokumenta između Rusije i NATO saveza će stvoriti novi forum koji će zbližiti Rusiju i 19 zapadnih saveznika kao jednake u suradnji po pitanjima kao što su mirovne misije, kontrola naoružanja i zajedničke prijetnje sigurnosti, uključujući terorizam i širenje nuklearnog, hemijskog i biološkog oružja. Analitičari kažu da će se, ako se pokaže učinkovitim, time ojačati sposobnost predjsenika Vladimira Putina u suprotsavljanju konzervativnim i vojnim snagama kod kuće koji su se oštro suprotstavljali suradnji s NATO savezom.

XS
SM
MD
LG