Linkovi

Mostar i Hercegovačka banka su bili medju srdišnjim aktivnostima odlazećeg Petritsca 24/5/02 - 2002-05-24


Kako rad Visokog predstavnika Wolfganga Petritscha ocjenjuju predstavnici nekih političkih partija u Mostaru, koji je tokom njegovog mandata bio, kako je sam, jedne prilike, za Glas Amerike, izjavio, poprište jedne od njegovih najdramatičnijih akcija. Riječ je, naravno, o zapljenjivanju dokumentacije i preuzimanju kontrole nad Hercegovačkom bankom. U odgovoru kojeg je potražio naš dopisnik Mirsad Behram, ipak, najsvježije su reakcije na promjene ustava entiteta, koje je svojom odlukom nametnuo gospodin Petritsch.

Vršilac dužnosti predsjednika HDZ-a BiH Bariša Čolak smatra kako ni sam gospodin Petritsch nedavno nije izrazio oduševljenje onim što je uradio u BiH. Medjutim, ono što HDZ posebno zamjera Visokom predstavniku, smatra gospodin Čolak, su rješenja koja je Wolfgang Petritsch nametnuo kroz ustavne promjene. Vi znate da je naša stranka, jedna od onih koja uporno promiče ideju jednakosti i jednakopravnosti naroda u BiH i mislimo da ovo što je gospodin Petritsch nametnuo zadnjim ustavnim promjenama nije, zapravo, na tom fonu i da nažalost nismo postigli željeni cilj, a bila je idealna prilika za to, kaže Bariša Čolak. On smatra da je ustavnim promjenama došlo do supremacije Srba u Republici Srpskoj i ipak Bošnjaka u Federaciji BiH, te dodaje da će se HDZ svim pravno dopuštenim sredstvima boriti za prava hrvatskog naroda. HDZ gospodinu Petritschu, takodjer, zamjera brojne smjene visokih funkcionera stranke, a gospodn Čolak misli da je trebala postojati mogućnost žalbe za one koji su smjenjeni, jer ako toga nema, nema ni demokratije, kaže on.

Jedna od stranaka koje gospodinu Petritschu takodjer zamjera na riješenjima oko ustavnih promjena su i Hrvatski demokršćani. “Završetak mu je bio jedan udarac koji je, inače, karakterizirao karakter i mentalitet njegovog vladanja. Praktično mislim da je ovim utemeljio daljnju nestabilnost u državotvornoj zajednici BiH, jer uistinu, Hrvatski narod ne može prihvatiti nametnuti Ustav“, kaže predsjednik te stranke Petar Milić. On dodaje da se za prava Hrvatskog naroda sada treba boriti kroz institucije i Hrvatskog narodnog sabora i Federacije BiH.

Donedavno član HDZ-a, a sada predsjednik nove stranke - Hrvatske demokratske unije, Miro Grabovac - Titan, kaže da je Wolfgang Petritsch bio dosta brz na peru, da je on donio veliki broj odluka, a ne, nažalost, poslanici u parlamentu. O tome da li je u BiH napravljen napredak tokom Petritschevog mandata Miro Grabovac - Titan kaže: Prvo se taj progres treba desiti u našim glavama. Ništa to ne znači na papiru. Ukoliko se gleda na papir onda progres postoji, ali u glavama progres još nije na onoj razini, koju zaslužuju narodi i gradjani BiH. Nažalost, još uvijek su barijere unutar glava pojedinih političara.

XS
SM
MD
LG