Linkovi

Američki predsjednik u Moskvi 27/5/02 - 2002-05-24


Prema odredbama sporazuma, dvije su se zemlje saglasile da drastično smanje svoje zalihe dalekometnih nuklearnih bojevih glava. Svaka od strana sada ima oko 6 hiljada ovih projektila. Kad smanjenje bude završeno, broj bojevih glava spremnih za eventualnu upotrebu, treba da se kreće izmedju hiljadu i 700 i 2 hiljade 200 u svakoj od ove dvije zemlje. Nakon potpisivanja sporazuma, dvojica lidera su se obratila zvaničnicima u Kremlju.

”Predsjendik Putin i ja smo okončali jedno dugo poglavlje sukobljavanja i otvorili period sasvim novih odnosa izmedju naše dvije zemlje. Gospodine predsjedniče, ja cijenim vaše vodjstvo. Ja cijenim vaše vizionarstvo i činjenicu da nismo postavili kamen temeljac samo za naše vlade, već i za buduće vlade naših zemalja kako bi radile u duhu suradnje i povjerenja. To je dobro i za narod Rusije i za narod Sjedinjenih Država“, rekao je predsjednik Bush.

Govoreći nakon razgovora u Kremlju predsjendik Bush je, takodjer, kazao da će vlada u Washingtonu surađivati sa vladom u Moskvi kako bi se usaglasili različiti stavovi koji se tiču ruske pomoći u nuklearnom naoružanju Iranu. Predsjednik Bush je naglasio da je od velikog značaja za obje zemlje da oružja za masovno uništenje ne dospiju u ruke radikalnih klerika koji kontroliraju Iran. Gospodin Putin je rekao da on lično nudi garancije da ruski program pomoći Iranu za izgradnju jedne nuklearne centrale - ne predstavlja prijetnju u smislu naoružavanja, te da Rusija Teheranu neće obezbijediti tehnologiju koja bi mogla biti primjenjiva u vojne svrhe.

”Suradnja Ruske federacije i Irana je fokusirana prevashodno na polju ekonomije. Ja bi isto tako želio istaći da su Sjedinjene Države preuzele obavezu da u Sjevernoj Koreji izgrade nuklearnu elektranu sličnu onoj koju mi gradimo u Bushehru“, rekao je predsjednik Putin.

Pored toga što su razgovori bili fokusirani na strateška pitanja, Sjedinejne Države i Rusija su se složile da surađuju u borbi protiv terorizma, na energetskom planu, ulaganjima, na polju trgovine i kulturne razmjene.

XS
SM
MD
LG