Linkovi

Dušan Knežević: Nisam kriv! 24/5/02 - 2002-05-24


Dušan Knežević, optužen za zločine počinjene u prijedorskim logorima Omarska i Keraterm, izjasnio se danas nevinim prilikom prvog pojavljivanja pred haškim sudijama.

Optužnica ga u 46 tačaka tereti da je, izmedju maja i avgusta 1992. godine, počinio zločine protiv čovječnosti, teške povrede Ženevskih konvencija i kršenja zakona ili običaja ratovanja.

Knežević, koji se prošlog vikenda predao predstavnicima Tribunala u Banja Luci, nije bio ni na kakvoj zvaničnoj dužnosti u prijedorskim logorima, ali ih je, tvrdi optžnica, često ”posjećivao", sa namjerom da zlostavlja, tuče, muči i ubija zatvorenike." Brojni svjedoci na dosadašnjim sudjenjima za prijedorske logore, bivši zatočenici Omarske i Keraterma, opisali su Kneževića kao izuzetno okrutnog logorskog "posjetetitelja", koji se, navodno, sadistički iživljavao nad logorašima i neke od njih lično ubio.

Tužitelj je, nakon izjašnjavanja optuženog, najavio da će podnijeti formalan zahtjev za spajanje predmeta i zajadničko sudjenje optuženima za zločine u Omarskoj i Keratermu. Sa optužnice za Omarsku, u pritvoru Tribunala je još Momčilo Gruban, zapovjednik jedne od stražarskih smjena, a na početak sudjenja za zločine u Keratermu čekaju još Predrag Banović i Dušan Fuštar.

Od optuženih za zločine u prijedorskim logorima, na slobodi je još samo Željko Meakić, bivši zapovjednik logora Omarska.

XS
SM
MD
LG