Linkovi

Doček predsjednika Busha u Berlinu 23/5/02 - 2002-05-23


Malo toga posjeta Busha Berlinu ima sličnoga sa 1963. godinom i Kenedijevim obraćanjem oduševljenim stanovnicima tada podijeljenog grada:" Ich bin ein Berliner".

Sa druge strane, Busha su, primjećuju njemački mediji, dočekale mjere sigurnosti nezabilježene u posljeratnoj istoriji Njemačke-oko 10 hiljada policajaca hermetički je zatvorilo čak 14 blokova oko Brandenburške kapije. Umjesto oduševljenja, hiljade demonstranata je uzvikivalo: "Yankee go home".

Najavljivan kao 'istoriski', govor američkog predsjednika u Bundestagu, nije tako primljen u njemačkoj javnosti. U prvoj reakciji, njemački kancelar Schröder je rekao da je to bio "važan govor za Evropu, a istorijski za Rusiju". Time se i kancelar pridružio onima koji smatraju da je odnos prema Rusiji zauzeo mnogo više mjesta nego što su domaćini očekivali i nego što je, vjeruje se, bilo potrebno, ako se uzme u obzir da Bush iz Berlina odlazi u Moskvu, gdje će imati prilike da govori o odnosima SAD i Rusije.

Njemački ministar vanjskih poslova Fischer smatra, medjutim, da je Bush svojim govorom ipak postavio istorijsku definiciju budućih globalnih odnosa u trouglu Amerika-Rusija-Evropa.

Pored ovoga, u njemačkoj javnosti su na značajan odjek i odobravanje naišle riječi predsjednika Bundestaga, Wolfgang Thiersea, koji se, pozdravljajući američkog predsjednika, založio za poštovanje uloge UN, za borbu protiv siromaštva i za promjenu američkog odnosa prema Medjunarodnom krivičnom sudu.

XS
SM
MD
LG