Linkovi

G.W.Bush govorio u Bundestagu 23/5/02 - 2002-05-23


Danas se američki predsjednik u okviru boravka u Berlinu, obratio njemačkom parlamentu. Gospodin Bush je iskoristio posjet Njemačkoj da pokušava izvršiti pritisak na tu, ali i druge evropske zemlje, da ostanu ujedinjene s Amerikom u borbi protiv terorizma:

Predsjendik Bush je rekao da Sjedinjene Države ne mogu i neće ostati usamljene u borbi protiv terorizma. Evropa je, kazao je gospodin Bush, isto tako osjetljiva i ranjiva u odnosu na terorističke napade, kao i Amerika: Za Sjedinjene Države, 11 septembar je označio prekretnicu u u našoj vlastitoj povijesti, promjenu jednog vremena, isto onako žestoko i jasno kako je to svojedobno učinio napad na Pearl Harbour ili prvi dan berlinske blokade. Nema dugotrajne sigurnosti na svijetu koji ovisi od volje terorista, bilo da se radi o mojoj ili bilo kojoj drugoj zemlji.

Gospodin Bush je takodjer naglasio da prijetnja ne dolazi samo od terorista, nego i od zemalja kao što je Iraq koji nastoji doći do oružja za masovno uništenje, koje bi opet vlada u Baghdadu mogla proslijediti teroristima. Ipak, pod vatrom evropskih kritika zbog navoda da bi Washington mogao sam krenuti na Iraq, američki predsjednik je nastojao njemačke parlamentarce uvjeriti da Sjedinjene Države ostaju prijatelj, usprkos velikim razlikama u mišljenju. O tome je očigledno američki predsjendik govorio i s njemačkim kancelarom Schroederom: Napominjem da predsjednik Bush razmatra mnoge razne mogućnosti, medjutim, nasuprot onom što se priča, nema kokretnih planova za vojnu operaciju protiv Iraqa, i stoga ne želim špekulirati o tome šta bi bilo kad bi bilo, rekao je njemački kancelar.

Za razliku od veličanstvenog dočeka koji je Berlin pripredio američkom predsjedniku Reaganu kada je pao zid, predsjednika Georgea W. Busha je dočekalo sinoć oko 20 hiljada prosvjednika u blizini hotela u kojem je odsjeo. Prosvjedi, koje je organizirala jedna grupa pacifista, ljevičara i antiglobalista, u jednom trenutku su prerasli u nasilje, u kojima je 40 osoba ranjeno, a 50 prosvjednika zatvoreno. Grupa sebe ironično naziva Osovinom Mira, kako bi parodirali predsjednikov termin Osovina zla, kojim je okarakterizirao Iraq Iran i Sjevernu Koreju, kao zemlje trenutno najopasnije za mir u svijetu: Ako bi se Iran dokopao nuklearnog oružja koje se može izbaciti dalekometnom raketom, onda smo svi sučeljeni s ozbiljnim problemom, svi, uključujući i Rusiju. Nastavit ću svoje napore da svijet uvjerim u tu činjenicu, rekao je gospodin Bush.

Američki predsjednik nije prezao reći da takvo što naglašava zbog mogućnosti da Rusija transferira tehnologiju modernog oružja Iranu, i dodao kako će to sutra kazati lično ruskom lideru Putinu.

XS
SM
MD
LG