Linkovi

Iz CARDS budžeta BiH pomoć od 71,9 miliona eura 22/5/02 - 2002-05-22


Program pomoći Bosni i Hercegovini u iznosu od 71,9 miliona eura biće izdvojen iz CARDS budzeta za 2002. godinu i biće usmjeren na pet prioritetnih oblasti: demokratsku stabilizaciju, formiranje djelotvorne administracije, ekonomski i socijalni razvoj, zaštitu okoliša i prirodnih resursa te pravosudje i unutrašnje poslove.

Svaka od pobrojanih oblasti ima i posebno naznačena sredstva. Tako će za proces demokratske stabilizacije biti izdvojeno 23,5 miliona eura, što u praksu znači lakše i brže rješavanje problema povratka izbjeglih i raseljenih, popravak i izgradnju kuća, deminiranje naseljenih područja, zapošljavanje i izgradnju socijalne infrastrukture.

Za pomoć modernizaciji administrativnog aparata u Bosni i Hercegovini odobreno je 10,5 miliona eura- od toga 9 miliona za tehničku pomoć i opremu za carinjenje. Ovaj novac uključuje i finansiranje uspostave suvremenog poreskog sistema.

Ekonomski i socijalni razvoj države od strane Evropske komisije je ovaj put podržan sa 13,4 milona eura. Posebno se naglašava pomoć u formiranju cjelovitog bosansko-hercegovačkog tržišta, izvozu u Uniju te promociji bosanskih proizvoda.

Novac namjenjen pravosudju i unutrašnjim poslovima rasporedjen u više smjerova. Komisija će pomoći formiranju Državnog odbora za demokratiju, ljudska prava i vladavinu zakona. U taj projekat biće uložena 2 miliona eura, za formiranje Nezavisne sudske komisije 3,5, te 2 miliona eura za Daytonske institucije.

Za obuku, tehničku pomoć i opremu bosansko-hercegovačke policije u ovoj godini je namjenjeno 5 miliona eura. Sa milion eura pomoći će se uspostava Ureda za azilante po evropskim standardima, dok će sa tri miliona biti potpomognuta modernizacija državnih graničnih prijelaza.

XS
SM
MD
LG