Linkovi

Human Rights Watch: Odmrzavanje pomoći Beogradu - velika greska! 22/5/02 - 2002-05-22


Iako se veći broj značajnijih optuženika za ratne zločine dobrovoljno predao haškom trbunalu, nismo u isto vrijeme vidjeli nikakvu posvećenost vlade u Beogradu da uhapse optužene koji su odlučili da se ne predaju. Drugo, mi smo veoma zabrinuti zbog ogromnih prepreka koje je stvorila vlada u Beogradu, a kojima je cilj onemogućiti pristup arhivi i dokumentaciji koje su neophodne kako bi se provela istraga tužiteljstva. Ne postoji suradnja između Beograda i suda u Haagu po tom pitanju i i stoga smatramo da je ozbiljna opasnost da se vladi u Beogradu u osnovi da sve što oni žele,a da se istodobno odustane od pritiska kojim bi se službeni Beograd natjerao ne samo da nastavi suradnju, već i da je pojača - tako za Glas Amerike govori Dick Dicker, iz Human Rights Watcha i dodaje:

Nije stvar u tome da želimo da jedna moćna vlada pritišće jednu slabiju . Ono što želimo vidjeti je da vlasti u Beogradu pokrenu potrebne akcije koje bi pomogle stvaranju društva u kojem se poštuje vladavina zakona, gdje postoji odgovornost za najgora kršenja ljudskih prava i gdje nema oprosta za one koji su optuženi za zločine.

U pismu jučer upućenom jugoslovenskom ministru vanjskih poslova Goranu Svilanoviću , čelnici Human Rights Watcha tvrde da Slobodan Milošević i njegovi suradnici u Beogradu imaju bolji pristup zvaničnim dokumentima od ureda tužitelja Haškog tribunala. Gospodin Dickers iz Human Rights Watcha to komentira na ovaj način: Ja sam određeno vrijeme proveo u sudnici tokom suđenja Slobodanu Miloševiću i vido sam da on iz Beograda dobiva različite vrste informacija iz strogo povjerljive dokumentacije. Njemu jest dozvoljeno da dođe do informacija koje su potrebne kako bi se organizirala njegova odbrana, ali u stvarnosti je takvo stanje da tužiteljstvo nema pristup arhivima, recimo, Vojske Jugoslavije, arhivama Ministarstva unutarnjih poslova Srbije i tako dalje. Zato mislim da ne pretjerujemo pretjerujemo kada kažemo da Slobodan Milošević ima bolji pristup dokumentaciji u Beogradu nego što to ima haški tribunal.

U pismu gospodinu Svilanoviću kojem se zvaničnici Human Rights Watcha obraćaju kao predsjedavajućem Državnog vijeća za suradnju sa Haškim tribunalom, se traži da on poduznme trenutačne korake kako bi se zvaničnicima Tribunala dozvolio pristup arhivama, ne samo Vojske Jugoslavije i Ministavrstva unutarnjih poslova, već i arhivi Državne sigurnosti, jugoslovenskog Predsjedništva i vlade, jugoslovenskog ministrastva odbrane, te srbijanskog Predsjendištva i vlade.

XS
SM
MD
LG