Linkovi

Jake snage SFORA jutros na Španskom trgu u Mostaru 22/5/02 - 2002-05-22


Pripadnici SFOR-ovih specijalnih, takozvanih MSU jedinica, italijanski karabinjeri jutros su sa oko dvadesetak vozila izašli na Španski trg u centru grada, da bi se prije 11 sati povukli. Portparol SFOR-a u Mostaru, Nicolas Rambaud izjavio je da su postojale indicije kako će biti potrebno prisustvo SFOR-a u gradu, ali da je sve odgođeno, te su se pripadnici specijalnih jedinica povukli u bazu.

Italijanski karabinjeri, iz sastava SFOR-ovih specijalnih jedinica, jutros su se sa oko dvadeseak vozila bili smjestili ispred mostarske Gimnazije, odakle su se – kako se moglo vidjeti – povukli nešto prije 11 sati. O tome je na pres-konferenciji portparol SFOR-ove Jugoistočne divizije Nicolas Rambaud rekao: Bilo je nekih indicija da bi moguće SFOR-ovo prisustvo moglo biti zatraženo. Medjutim, sve je otkazano, i sva policijska vozila koja ste mogli vidjeti u gradu su napustila Španski trg i vratila se u SFOR-ovu bazu. I to je sve što Vam u ovom trenutku mogu reći.

SFOR-ov portparol odbio je da dâ više detalja o tome o kakvim je indicijama bilo riječ i zbog čega je prisustvo specijalnih snaga SFOR-a moglo biti traženo. Inače, MSU su jedinice čiji je mandat reagovanje u takozvanim civilnim poslovima, odnosno kada dođe do masovnih demonstracija i tome slično.

U medjuvremenu, portparol UN-a u Mostaru, Kirsten Haupt pohvalila je rad MUP-a HNK u vezi sa istragom o pronađena tri tajna skladišta municije u Mostaru. Kirsten Haupt je podsjetila da su prve krivične prijave podnesene prošle sedmice: Misija UN-a cijeni prioritet kojeg je MUP pripisalo ovom slučaju, što je i jedino logično, s obzirom na količinu otkrivene municije i razmjer potencijalne prijetnje sigurnosti stanovnicima Mostara i okoline. Jasno je da još više treba biti urađeno. U tom slisli UN će nastaviti pratiti istragu i podsticati ministarstvo da učine sve kako bi odgovorne priveli pravdi.

SFOR-ov portparol, Nicolas Rambaud rekao je kako još nema nikakvih rezultata u potrazi za još 4000 minobacačkih granata, koje su – prema podacima koljima raspolaže SFOR – skrivene negdje na mostarskom području. Iz Mostara, za VOA, Mirsad Bahram.

XS
SM
MD
LG