Linkovi

Film M. Scorsese-a u Cannesu omamio publiku 21/5/02 - 2002-05-21


Reditelj Martin Scorsese, kako se navodi u medijskim izvještajima, potpuno je omamio razmaženu publiku na kanskom festivalu - specijalnom projekcijom 20-minutne verzije svog dugoočekivanog i još nezavršenog filma Njujorške Bande. Za ovu priliku u Cannes su stigle i zvijezde ovog filma, Leonardo Di Caprio i Cameron Diaz, i zajedno sa rediteljem dočekane su vriskom tinejdžerske publike, koja ih je mogla vidjeti samo nakratko dok su ulazili na projekciju. Niko, medjutim nije očekivao da će isto tako od oduševljenja vriskati i pomalo snobovska festivalska publika - kad pogleda tek dio budućeg filma. Martin Scorsese za taj film kaže da ga u mislima i u srcu nosi od svoje desete godine kada je rastao u centru New Yorka. ”On, konačno, postavlja pitanje - Šta je Amerika i šta znači biti Amerikanac? , kaže autor koji svoju zemlju nikada nije poštedio kritike u svojim filmovima.

Jednostavno, želio sam da ovaj film nekako bude predstavljen, ovdje u Cannesu, a to je želio i producent, Miramax Films, a mislili smo da je ovakav način predstavljanja dobar za film, ali mi je trebalo 7 nedjelja da izvučem i smontiram ovih dvadeset minuta.

Posebno je prijemom filma uzbudjen bio Leonardo Di Caprio - kome je ovo prva velika uloga nakon Titanika: Dlanovi su mi bili potpuno mokri od početka, ali sam se tek nakon odgledanih 20 minuta potpuno sledio. Za mene je bilo kao ispunjenje sna to što sam glumio u ovom epskom djelu Martina Scorsesea i što sam vidio da ljudi nakon tek 20 odgledanih minuta mogu biti tako zagolicani i uzbudjeni, kaže Leonardo Di Caprio. Ostaje da sačekamo do zime i oko Božića pogledamo cijeli film.

XS
SM
MD
LG