Linkovi

Odlučeno gdje će 13 Palestinskih militanata sa Cypra 20/5/02 - 2002-05-20


Izrelski ministar odbrane Binyamin Ben Eliezer saopcio je da ce na sastanku sa gradonaccelnicima nekoliko Izraelskih graniccnih gradova, krenuti sa ubrzanim planom izgradnje 350 kilometara duge ograde koja treba da stvori zonu razdvajanja izmedju Jevrejske drzzave i Zapadne obale. Ta je izjava usljedila samo nekoliko sati nakon ssto je palestinski napadacc samoubica detonirao je eksploziv u sjevernom Izraelu, pri ccemu je ubio sebe, ali nije uzrokovao druge zzrtve. Ovaj pokussaj napada uslijedio nakon juccerassnjeg sliccnog napada u kojem je uz bnapadacca poginulo troje Izraelaca, dok je najmnaje pedeset ranjeno u primorskom mjestu Netanya.

Današnja eksplozija se dogodila na jednom prometnom raskršću puteva u blizini gradića Afula na sjeveru Izraela, koje je već bilo ciljem nekoliko palestinskih samoubilačkih i drugih oružanih napada. Policija saopštava da su civili obavijestili vlasti kad su na lokalnoj autobuskoj stanici primijetili sumnjivu osobu. On je, naime pokušao da udje u autobus, ali mu vozač to nije dozvolio s obzirom na to da se radi o autobusu koji prevozi samo radnike neke fabrike i vlasništvo je fabrike. Kad mu je policija pristupila i zatražila njegove dokumente, on je aktivirao eksploziv.

Samo dan ranije, još jedan napad bombom dogodio se u Netanya-i, na obali Mediterana, i on je ponovo povećao strahovanja od talasa terorističkih napada.

U tom jučerašnjem incidentu, jedan Palestinac, obučen u izraelsku vojnu uniformu, aktivirao je eksploziv na jednoj zelenoj pijaci u gradu. Sinoć su veće grupe ljudi paradirale ulicama Nablusa na Zapadnoj Obali, javno prihvatajući odgovornost za taj napad u ime Narodnog Fronta za Oslobodjenje Palestine. Francuska novinska agencija izvještava da je odgovornost za taj napad preuzeo i Hamas. Palestinske Vlasti izdale su saopštenje u kojem se osudjuje taj, kako je navedeno, teroristički napad na izraelske civile. Saeb Erekat, palestinski pregovarač: Palestinske vlasti osudjuju sve napade na civile, bili oni Izraelci ili Palestinci. Mi ne odobravamo ubijanje civila - ni Izraelaca ni Palestinaca. Ali, još jednom moramo naglasiti da jezik tenkova, upada, novih naseljavanja Jevreja, opsada, zatvaranja - neće stvoriti sigurnost i mira ni nama ni Izraelcima.

U medjuvremenu je postignut dogovor o tome gdje poslati 13 Palestinskih militanata koji su ranije od strane Izraela protjerani na Cypar. Kako je saopcio ministar vanjskih poslova SSpanije Josep Pique jedan ce Palstinac ostati na Cypru, dok ce ostali otici u SSpaniju, Belgiju, Italiju, Grccku, Irsku i Portugal. SSpanski vojni avion ce sutra stici na Cypar i pocceti sa prevozom militanata u zemlje njihovog prijema. Kada tamo stignu, za sada nije poznato kakve ce ristrikcije biti primjenjene kada je rijecc o njihovom kretanju.

Sin Ahmeda Jibrila, lidera Narodnog fronta za oslobođenje Palestine - Glavna komanda, poginuo je danas u Bejrutu od eksplozije bombe podmetnute pod sjedište njegovog automobila. Trideset-osmogodišnji Jihad Jibril bio je jedan od najviših zvaničnika u radikalnoj palestinskoj organizaciji svoga oca. Još uvijek niko nije preuzeo odgovornost za ovaj napad ali glasnogovornik ove palestinske grupe za napad okrivljuje Izrael.

XS
SM
MD
LG