Linkovi

MUP HNK podnio krivične prijave u slučaju mostarskih granata 17/5/02 - 2002-05-17


MUP HNK saopštilo je danas da je protiv četiri lica podnesena krivična prijava, a nakon što je proteklih dana, na tri lokacije, u istočnom dijelu Mostara, pronađeno preko 9000 minobacačkih granata, kalibra 120 mm, te oko 3 tone baruta. MUP današnjim saopštenjem potvrdilo je jučerašnje najave o podizanju krivičnih prijava u vezi sa municijom, pronađenom u tajnim skladištima u tri fabrike u istočnom dijelu Mostara. Prema policijskom saopštenju, Tužilaštvu je podnesena krivična prijava protv četiri lica – B.M., S.M, F.Đ. i I.V., iz Mostara. Policija saopštava da se B.M. sumnjiči zbog nedopuštenog držanja oružja ili eksplozivnih materijala, a u vezi sa izazivanjem opšte opasnosti, dok se tri preostala lica sumnjiče za pomaganje. Za osumnjičenog B.M. je, saopštava MUP HNK, istražni sudija, odredio pritvor od 30 dana. Misija UN-a jučer je saopštila da su osumnjičena lica direktor namjenske proizvodnje, te neki od bivših i sadašnjih direktora firmi u kojima su pronađena tajna skladišta municije. MUP saopštava i da je uspostavljena saradnja sa federalnim MUP-om po pitanju istraživanja ko je odgovoran za proizvodnju granata i njihovo tajno uskladištavanje. O granatama pronađenim u Mostaru posredno je bilo riječi i na pres-konferenciji HSS BiH. «Ne mislim da su granate pronađene u Mostaru povod govoru o sigurnosti građana i organizovanosti državnih sigurnosnih službi, medjutim, uzroci su veoma ozbiljni. Dolaze izbori i podmetanja medju političkim strankama, grupacijama, lobijima, pa čak i nacionalnim korpusima», izjavio je uz ostalo čelnik HSS, Ilija Šimić: Postoje brojna podmetanja i izmišljanja afera, konstrukcija kako bi se na tome rušili pojedini ljudi, pojedine političke opcije, ili da se na tome profitira pred izbore.

BiH je danas plodno tlo na kojem se primaju tajne službe Evrope, Srednjeg Istoka i Amerike, kaže predsjednik HSS-a. Gospodin Šimić se slaže sa ocjenama da BiH predstoji do sada najprljavija izborna kampanja. Sličnu ocjenu iznosi i ugledni bh. intelektualac, Zdravko Grebo, koji smatra da nije slučajno da se pred izbore iznosi prlajvi veš.

Zašto se čini da je ovaj put sukob zaista žestok. Ne radi se samo o mostarskim granatama, radi se o Pogorelici, švercu oružja za Kosovo, radi se o ponovnom granatiranju džamija po Republici Srpskoj, o čudnim igrama oko HDZ-a...Dakle sve stvari su malo zagrijanije nego što smko to imali prilku da vidimo u predhodnim izbornim periodima, kaže gospodin Grebo.

U svakom slučaju, MUP HNK saopštava da ćeblagovremeno obavijestiti javnost o rezultatima do kojih dođe tokom svojih aktivnosti, u vezi sa pronađenom tajnom municijom. Još uvijek nije poznato ni gdje se nalazi još oko 4000 granata, za koje je SFOR prije dva dana saopštio da se nalaze skrivene negdje na mostarskom području. Iz Mostara, za VOA, Mirsad Behram.

XS
SM
MD
LG