Linkovi

10-tog septembra, postojao je plan da se obori Osama bin Laden i rasturi njegova mreža 17/5/02 - 2002-05-17


Predsjednik Bush je danas branio način na koji je postupio nakon primanja obaviještajnih informacija prije 11 septembra. Govoreći u Bijeloj kući, predsjednik je rekao, da bi učino sve što je u njegovoj moći da zaštiti Amerikance, da je znao da će neprijatelji koristiti avione za ubijanje. On je rekao da će Sjedinjene države nastaviti tražiti teroriste al-Qaide, jednog po jednog. Ranije je, glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer rekao da je 10-tog septembra administracija imala plan da obori Osamu bin Ladena i rasturi njegovu terorističku mrežu al-Qaida. Gospodin Fleischer je rekao da takva direktiva još nije bila stigla do predsjednika, kada se dogodio napad. On je rekao da je memorandum predlagao da snage Sjedinjenih država rade sa NATO savezom na rasturanju al-Qaide i sbacivanju Talebana sa vlasti u Afganistanu.

Ranije je, Savjetnica za nacionalnu sigurnost u administraciji predjednika Busha, Condoleeza Rice, izjavila da je Bijela kuća znala za zavjeru o mogućim otmicama prije 11 septembra, ali da nije imala dovoljno informacija da ih spriječi. Ona je rekla da nije bilo načina da se predvidi da će teroristi otetim avionima udariti u Svjetski trgovinski centar i Pentagon. Do njene izjave dolazi nakon što je Bijela kuća priznala da je predsjednik Bush primio obavještajne podatke u augustu prošle godine o mogućim otmicama od strane sljedbenka Osame bin Ladena. Objelodanjivanje ove informacije je dovelo do zahtjeva za dodatnim informacijama o tome šta je bilo poznato prije septembarskih napada.

Potpredsejdnik Dick Cheney je rekao da je neodgovorno nagovještavati da je Bijela kuća unaprijed imala informacije koje su mogle sprječiti tragične napade 11 septembra. Govoreći sinoć u New Yorku, gospodin Cheney je obećao punu suradnju Bijele kuće s trenutnim kongresnim istragama o mogućim neuspjesima obavještajne službe, zatraživši da se istragom zaštite povjerljivi izvori i informacije.

Predstavnici u Kongresu naime žele znati da li je američka vlada imala dovoljno informacija kako bi izbjegla septembarske terorističke napade. U tom kontekstu, Bushova administracija se jučer našla izložena oštrim kritikama demokrata, koji zahtijevaju da znaju koliko je administracija znala o prijetnjama od otmica prije 11 septembra. Lider većine u Senatu Tom Daschle se upitao: Zašto je trebalo proći osam mjeseci da dobijemo ovu informaciju? I kao drugo, koje određene akcije je kao odgovor poduzela Bijela kuća?

Republikanci, uključujući lidera manjine u Senatu Trenta Lotta, su upozorili demokrate da ovo pitanje ne koriste s političkim ciljem: Da li itko zaista vjeruje da bi ovaj predsjednik, ili bilo koji predjsednik, iz bilo koje stranke, u bilo koje vrijeme, mogao znati da ćemo biti napadnuti i ne poduzeti neophodne akcije kako bi pokušao riješiti situaciju? Ne vjerujem da američki narod doista tako misli, rekao je Tom Daschle.

U međuvremenu, dolazi do sve većih dvostranačkih poziva za stvaranjem nezavisne komisije koja će ovaj slučaj istražiti.

XS
SM
MD
LG