Linkovi

David McIntyer iz Instituta za unutarnju sigurnost o kampanji protiv terorizma 16/5/02 - 2002-05-16


Nekoliko događaja ovog tjedna, uključujući i novi zakon koji je potpisao predsjednik George W. Bush, svratilo je pozornost na aktivnosti i mjere na predupređivanju terorističkih akata na tlu Sjedinjenih država. David McIntyer umirovljeni pukovnik i zamjenik direktora Instuta za unutarnju sigurnost ANSER bio je jučer gost televizijskog programa Glasa Amerike ”Kampanja protiv terorizma.“ Iz dužeg razgovora koji je sa gospodinom McIntyre-om vodio urednik tog programa David Borgida izdvojili smo slijedeći dio.

VOA: Federalnu agenciju za unutranju sigurnost, oformljenu poslije napada od 11. septembra, predvodi bivši guverner Pensilvanije Tom Ridge. Ovdje u Washingtonu ima govorkanja da gospodin Ridge nema dovoljno resura da pokrije toliko praznina, koliko bi želio. Što vi mislite o njegovom radu i njegovoj efikasnosti? I šta bi trebalo biti urađeno u narednim tjednima i mjesecima.

D. McINTYRE: Prvo, mi smo na početku vrlo, vrlo dugog procesa. Uz svo poštovanje, sistem unutarnje sigurnosti je na razini na kojoj je nacionalna sigurnost bila 1953. godine, nakon Korejskog rata. Tada smo mogli uočiti da će svijet biti drugačiji, ali mi jednostavno nismo bili sigurnio kako se za tu promjenu organizirati. I trebalo nam je 20 godina prije nego smo to u potpunosti uspjeli uraditi. I sada će trebati vremena da to učinimo. Gospodin Ridge je ostvario napredak u mnogim područjima. Prva stvar koju je uradio je uspostavljanje prioriteta. Nakon toga je konsolidirao te prioritete. I to je ono što je dobro. Mislim da se u posljednja dva, tri mjeseca suočavao sa snažnim otporom postojećih agencija. Agencija za unutarnju sigurnost ima novu misiju, a ljudi koji su se u drugim uredima bavili tim pitanjima zabrinuti su za svoj posao. Moramo naći načina da to prevaziđemo. Mislim da će ovo ljeto, u tom smislu, biti kritično.

VOA: Nedavno ste bili u posjeti nekim evropskim glavnim gradovima, razgovarali sa svojim kolegama, a i drugima koji se bave poslovima sigurnosti. Kako Evropljani, u odnosu na američke poglede, vide prijetnje Sjedinjenim državama koje dolaze od al-Qaide i drugih terorističkih grupa?

D. McINTIRE: Prvo, cijenim i ističem činjenicu da su mnoge države širom svijeta stale uz Sjedinjene države nakon 11. septembra. Od naših evropskih prijatelja mi još uvijek čujemo da oni osuđuju te napade i način na koji su izvedeni. Međutim, zabrinut sam time što, kako mi se čini, imaju drugačije stajalište o ključnoj stvari na koju sam ukazivao - to su različiti tipovi terorizma. Stajalište Evropljana - sa onima sa kojima sam razgovarao, a oni su bili iz više zemalja - izgleda da je ovakvo: ”gledajte, mi smo se sa terorizmom godinama suočavali, imali smo ubistva sudija, eksplozije automobila-bombi u Baskiji, nosimo se sa IRA-om, razumijemo šta je teror, a vama Amerikancima se to tek počelo dešavati i zato ste i toliko i uzbuđeni i ljuti.“ Bojim se da naš stav nismo učinili jasnim, da nismo dovoljno snažno istakli da nas ne brine samo nekoliko bombi. Nas brine pitanje oružja za masovno uništavanje kojim može biti zaprijećeno ne samo našim, već i gradovima s onu stranu okeana. To je ono zbog čega bismo svi trebali biti zabrinuti.

XS
SM
MD
LG