Linkovi

Nisam kriv - izjavio u Hagu Mile Mrkšić 16/5/02 - 2002-05-16


Penzionisani jugoslovenski general, Mile Mrkšich, koji je 1991. godine bio zapovjednik opsade Vukovara, izjasnio se danas pred Haškim sudijama da nije kriv po optužnici koja ga tereti za zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja i teške povrede Ženevske konvencije.

Zajedno Šljivančaninom i Radićem, preostalim članovima "Vukovarske trojke", Mrkšić je optužen da je kriv za smrt najmanje 200 muškaraca koji su nakon okupacije Vukovara, novembra 91., odvedeni iz Gradske bolnice na obližnju farmu, gdje su strijeljani i zakopani u masovnu grobnicu.

Danassnje prvo pojavljivanje optuženog pred Haškim sudom trajalo je iznimno kratko jer, kako je pojašnjeno, Mrkšić ima zdravstvenih problema ali je, umjesto da se nakon operacije srca odmara, odlučio da se preda Tribunalu.

S tim u vezi, odbrana je najavila kako će vrlo skoro podnijeti zahtjev da se optuženi Mrkšić brani sa slobode. Pojašnjeno je kako mu je stanje "zbog svih ovih promjena" pogoršano.

Glavna tužiteljica, Carla del Ponte je najavila kako će se Tužiteljstvo izjasniti o ovom zahtjevu, nakon što vidi ljekarske izvještaje.

Odluka sudaca je da optuženi, za sada, ne smije napuštati haški pritvor.

Inače, kako saznajemo, Mrkšićev "saputnik" iz Beograda, Mile Martić će se pred sudom prvi put pojaviti narednog utorka.

XS
SM
MD
LG