Linkovi

Gil Evans sada i na CD-u svira muziku Jimi Hendrixa 16/5/02 - 2002-05-16


Gil Evans, jazz aranžer, pijanist i kompozitor preminuo je 1988. godine. Ono po čemu je kao muzičar bio najpoznatili i najpopularniji su nezaboravni snimci sa trubačem Miles-om Davis-om, ponajviše kompozicije ”Birth Of The Cool“ i ”Miles Ahead.“ Evans je svojevremeno planirao saradnju i sa legendarnim rok gitaristom Jimi Hendrix-om, ali do te saradnje nije došlo zbog iznenadne Hendrixove smrti 1970. godine. Umjesto toga, a u počast Jimi-u Hendrix-u, Gil Evans je snimio jedan jazz album koji je dedavno obnovljen u kompakt-disk formatu. Doug Levin, jedan od muzičkih urednika na Glasu Amerike, reći će nam više detalja o tom izuzetno vrijednom jazz albumu nazvanom ”Orkestar Gila Evansa svira muziku Jimi-a Hendrix-a.“ Početak ove rubrike pripada taktovima Hendrix-ve kompozicije Foxey Lady.

Gil Evans smatrao je Jimi Hendrixa, us Miles-a Davis-a, Loius-a Armstrong-a i Lester-a Young-a koji su mu takođe bili uzori, jednim od najznačajnih muzičkih inovatora. On je Hendrix-a nazivao ”vrlo, vrlo velikim gitaristom“ i zbog toga se niko nije iznenadio kada je Evan bez ustezanja prihvatio ponudu da održi koncert u Hendrikx-oxu čast u čuvenom Carnegie Hall-u u New Yorku. Koncert je održan 3. juna 1974. godine, skoro 4 godine nakon što je Hendrix preminuo uzevši preveliku količinu droge. Album sa tom muzikom snimljen je 10 dana kasnije.

”Up from the skies“ je još jedna od Hendrix-sovih kompozicija. Na koncertu u njegovu čast Evans je na pianu odsvirao osam kompozicija. Inače, njegov je orkestar za tu priliku brojao devedest muzičara. Osim kompozicije ”Up from the skies“ iza Jimi-a Hendrix-a, izuzetnog gitariste i plodnog kompozitora, ostali su rok klasici kao ”Purple Haze,“ i ”Castles Made of Sand“ i omiljena kompozicija Evansovog orkestra “Voodoo Chile.“ Poslušajmo i jedan njen dio.

Osim Gila Evansa, drugi istaknuti muzičari koji su svirali na koncertu u Hendrikx-ovu čast bili su saksafonista David Sonborn, gitarista John Abercrombie i trubač Lew Solof (pron. SOUL-off). Gil Evans je nastavio svirati i snimati sa svojim orkestrom sve do smrti 1988. godine. Da je poživio do ovih dana, u prošli ponedeljak, 13. maja, Evans bi proslavio 90-i rođendan. Za kraj priče o njemu i novo izdatom kompakt disku ”Orekestar Gila Evansa svira muziku Jimi Hendrix-a“ ostavljamo kompoziciju ”Gyspy Eyes.”

XS
SM
MD
LG