Linkovi

Jimmy Carter: Iskren i otvoren govor kunabcima 15/5/02 - 2002-05-15


Kako novinar Glasa Amerike Greg Flakus izvještava iz Havane, gospodin Carter se u svom govoru založio za promjene i na Kubi i u Sjedinjenim Državama - kako bi se ponovo uspostavili uzajamni prijateljski odnosi.

U svom govoru, na španskom jeziku, gospodin Carter je rekao da američki Kongres treba da okonča embargo protiv Kube i da američkim gradjanima dozvoli da slobodno putuju na to ostrvo pod komunističkom vladavinom. On je, medjutim, kritizirao i kubanski socijalistički sistem, u kojem - kako je rekao - vlada jedna politička partija i u kojem su narodu uskraćena osnovna ljudska prava, iako garantirana kubanskim ustavom.

Gospodin Carter je posebnu pažnju obratio na takozvani Projekat Varela - kroz koji su kubanski disidenti prikupili više od 11 hiljada potpisa na peticiji kojom se traži referendum o otvaranju te zemlje ka demokraciji. Gospodin Carter je rekao da, kad bi takav referendum bio održan, svijet bi mogao da vidi da Kubanci, a ne stranci, odlučuju o budućnosti svoje zemlje.

Bivši predsjednik Carter je takodje u svom govoru osporio dvije najčešće tvrdnje kubanske vlade o navodnim razlozima njihovih teškoća. Prvu po kojoj američki embargo Kubi onemogućava nabavku hrane i lijekova. Gospodin Carter je rekao da, premda je on lično protiv njegovog daljeg održavanja na snazi - američki embargo nije uzrok kubanskih ekonomskih problema. Kuba, nastavio je, ima trgovinske odnose sa više od stotinu zemalja i može, recimo, iz Meksika uvesti lijekove po cijeni manjoj od onoga koliko bi to koštalo u Sjedinjenim Državama. Gospodin Carter je osporio i drugo uobičajeno stanovište kubanske vlade - da Sjedinjene države žele da na Kubi uvedu svoj oblik vlasti. Govoreći o ljudskim pravima koja bi, kako je naglasio, želio da vidi da se poštuju na Kubi - gospodin Carter je podsjetio da se radi o istim pravima definisanim Univerzalnom Deklaracijom o Ljudskim Pravima, koju je Kuba potpisala 1948. godine. Jimmy Crater je u svom govoru, cijelo vrijeme govoreći na španskom kako bi ga svi na Kubi mogli razumjeti i bez prevodioca, izrazio nadu da će Kongres Sjedinjenih država ukinuti trgovinski embargo i zabranu amerikancima da slobodno putuju na Kubu. Ovako otvoren i iskren govor, od strane nekog visokog inostranog zvaničnika, Kubanci nisu čuli od govora pape Ivana Pavla Drugog, prilikom njegove posjete Havani 1998. Prije današnjeg govora na Univerzitetu u Havani, bivši američki predsjednik je posjetio oboljele od AIDS-a i neke kubanske poljoprivrednike sa kojima je doručkovao.

XS
SM
MD
LG